Toate tarile membre UE vor trebui sa aloce aceleasi numere speciale pentru victimele delictelor si pentru persoanele care au nevoie de asistenta medicala, incepand in aprilie 2010, informeaza Comisia Europeana.

Bruxelles-ul doreste ca toate tarile sa aloce numarul 116006 pentru victimele delictelor, care vor putea sa obtina in special informatii privind procedurile politienesti si judiciare locale si vor putea fi redirectionate spre organismele competente.

Pe de alta parte, numarul 116117 va trimite spre un serviciu de garda care va permite obtinerea de sfaturi sau acordarea de asistenta medicala prin telefon, pentru nevoi urgente, dar cand viata pacientului nu este in pericol. "Numarul va fi folosit atunci cand un pacient se afla departe de casa sau cand este mai vulnerabil; numerele pentru intreaga Europa pot face o diferenta reala, in caz de probleme", a comentat comisarul pentru telecomunicatii, Viviane Reding, relateaza AFP, conform NewsIn.

Bruxelles-ul a fixat deja alte trei numere care incep cu 116 pentru alte servicii cu valoare sociala: 116000 pentru a semnala disparitia unui copil, 116111 pentru asistenta copiilor si 116123 pentru un serviciu de consiliere psihologica.

Prin aceste decizii, Comisia obliga punerea in functiune a numerelor care incep cu 116. Dar, fiecare tara membra UE va trebui ulterior sa faca demersurile necesare pentru a atribui numarul unui prestator de servicii si sa se asigure ca este operational. Numarul 116000, alocat pentru copiii disparuti, desemnat in februarie 2007 de Comisia Europeana, este operational in prezent doar in 11 din cele 27 de state membre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.