Autoritatile bulgare avertizeaza ca fenomenul ia amploare.

Fiul unui om de afaceri bulgar, Rumen Guninski, rapit in 19 octombrie, a fost eliberat duminica, a anuntat ministrul de interne Tvetan Tvetanov, citat de AFP.

Tanarul in varsta de 22 de ani a fost gasit duminica "in stare buna de sanatate pe stadionul din orasul Elin-Pelin", la est de Sofia, a anuntat ministrul bulgar de interne, fara a preciza daca a fost platita vreo rascumparare, relateaza NewsIn.

Tatal victimei, care se numeste tot Rumen Guninski, consilier local la Pravet, are afaceri in domeniul constructiilor si al comertului cu carburanti. Potrivit ministrului, metodele de rapire "amintesc de cele ale rapirirlor precedente".

Rapirile, "la moda" in Bulgaria

In martie 2009, un antreprenor din sectorul imobiliar, Kiro Kirov, in varsta de 70 de ani, a fost eliberat dupa virarea unei rascumparari de peste un milion de leva (500.000 de euro). In mai 2008, presedintele clubului de fotbal Litex (divizia I), Angel Bonsev, a avut o soarta similara. La plata rascumpararii, a carei suma nu a fost dezvaluita, sotia sa Kamelia a fost rapita.

Directorul politiei criminalistice, Anghel Antonov, a declarat recent ca rapirile "sunt la moda" in Bulgaria si iau amploare. In 2009, politia a anchetat 23 de rapiri, dintre care in sapte cazuri au fost cerute rascumparari. In 2008, autoritatile au anchetat 10 rapiri, dintre care pentru trei s-a cerut rascumparare. Rascumpararea medie este de 600.000 de euro, potrivit comisarului Antonov.

Un alt fenomen dezvaluit de autoritati este santajul cu rapirea. Oamenii de afaceri sunt amenintati cu rapirea unui membru al familiei lor, daca nu vireaza o suma intre 100.000 si 600.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.