Regimul democratic din Ucraina, condus de Victor Iuscenko, isi nuanteaza in ultima vreme aspiratiile europene, indreptandu-si privirea si catre stelele rosii de pe turnurile Kremlinului, care capata o noua stralucire in mainile fostului agent KGB Vladimir Putin.

Legislativul de la Kiev a dezbatut si votat o rezolutie a Partidului pentru o Ucraina Unita, in care se afirma ca Rusia este principalul partener economic al Ucrainei, dar ca, cu toate acestea, relatiile economice dintre cele doua state ar trebui imbunatatite si mai mult. Parlamentul ucrainean considera ca relatiile economice cu Rusia contin si o componenta strategica, nu doar economica. "Este necesar sa promovam un mecanism de rezolvare a anumitor diferende in relatiile bilaterale si sa il respectam, in conformitate cu legislatia internationala", se afirma in rezolutia recent adoptata de Legislativul ucrainean, citata de Itar-Tass.

In document se mai afirma ca "relatiile dintre Rusia si Ucraina au nevoie de un format nou, care sa aiba in vedere interesele ambelor parti, format care sa elimine politica dublului standard". In rezolutia Parlamentului ucrainean se vorbeste despre mai multe niveluri ale cooperarii, care ar trebui sa contina "factori stiintifici, tehnici, culturali si educationali". In rezolutie se vorbeste si despre combaterea "crimei organizate, a migratiei ilegale si a terorismului".

Conform acestui document, ambele parti trebuie sa actioneze pentru "o mai buna cooperare economica, in acest sens fiind necesara cresterea schimburilor economice dintre cele doua state". Ucraina si-a exprimat in numeroase ocazii dorinta de a se integra in UE, depunandu-si candidatura in acest sens la forurile de la Bruxelles. Integrarea in UE, desi o dorinta a factorilor de decizie ucraineni, nu este insa de actualitate, Kievul avand inca de facut numerosi pasi in acest sens.

Tocmai de aceea, initiatorii documentului considera ca "este necesara participarea Ucrainei la spatiul economic care se proiecteza in zona", statele vizate fiind membrele Comunitatii Statelor Independente. "Aceasta zona economica nu ar trebui sa afecteze dorinta noastra de integrare in UE", se mai spune in document, mai mult, considerandu-se ca "integrarea in UE este o necesitate strategica a Ucrainei".

Aflat la Gleneagles, in Scotia, la summitul G8, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia este dispusa sa sustina construirea unui coridor pentru aprovizionarea cu gaz a Europei Occidentale, prin Ucraina, insa numai dupa ce aceasta tara va da asigurari ca isi va respecta angajamentele. Un oficial rus a declarat pentru Ria Novosti ca "presedintele Putin a spus ca este foarte dificil sa trateze cu Ucraina in stadiul actual al relatiilor bilaterale". Oficialul rus a adaugat ca "este vorba despre un proiect tripartit, a treia tara fiind Germania, insa problema o constituie semnarea unei intelegeri cu Ucraina".

Rezolutia adoptata acum de parlamentul ucrainean constituie o mare surpriza, mai ales ca dupa venirea la putere a lui Iuscenko, Ucraina a incercat sa isi reduca dependenta de gazele naturale rusesti.

Tonul intoarcerii catre Rusia l-a dat chiar presedintele "orange", Victor Iuscenko, care a declarat sambata, citat de Ria Novosti ca "Rusia a fost si va fi mereu partenerul nostru strategic, si nu ii vom ignora niciodata interesele". "Niciodata nu vom provoca Rusia", a mai spus Iuscenko. Presedintele Ucrainei a mai spus ca "trebuie sa fim fair-play si sa ne recunoastem deschis greselile", admitand ca retorica anti-rusa din discursurile politice din timpul campaniei electorale "a fost inteleasa gresit".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.