Comunitatea in care ne pregatim sa ne integram renunta pas cu pas la viciul daunator sanatatii

Parlamentarii scotieni au votat saptamana trecuta, cu o majoritate covarsitoare, legea care interzice fumatul in absolut toate locurile publice. Decizia, care va intra in vigoare incepand cu martie 2006, a fost luata pe baza rapoartelor medicale ce au aratat ca fumatul pasiv ucide anual un numar insemnat de persoane. Aproape 56a din scotieni au precizat ca sustin legea, dar parerea lor nu a fost impartasita de toata lumea. Editorialisti furiosi au acuzat autoritatile ca isi fac o campanie de imagine, in vreme ce proprietarii de baruri au anuntat deja pierderi totale de 150 de milioane de euro pentru urmatorul an.

Suedia subscrie

In Suedia, o lege asemanatoare a intrat in vigoare chiar de la inceputul lunii iunie. Spre deosebire de scotieni, nu mai putin de 80a din suedezi, inclusiv proprietarii de baruri, s-au declarat fericiti de introducerea restrictiilor.

Analistii se asteapta ca vanzarea si consumul de "snus", un sortiment de tutun mestecat de suedezi, dar interzis in alte state membre UE, sa creasca o data cu introducerea noii legislatii.
Mai grabita decat partenerii sai din UE, Irlanda a aniversat in luna martie un an de la implementarea legislatiei care a interzis fumatul in locatiile publice. In 2004, legea a fost vazuta ca o amenintare la adresa modului de viata al irlandezilor. Dupa un an, fumatorii s-au obisnuit sa iasa in fata pub-ului pentru a-si fuma tigareta. Proprietarii de baruri si restaurante au anuntat totusi, drept consecinte ale legislatiei, pierderi financiare de peste o suta de milioane de euro si inchiderea a catorva zeci de pub-uri.

In Italia, unde legea impotriva fumatului a intrat in vigoare la inceputul lui ianuarie 2005, oamenii au avut mai putin timp sa se obisnuiasca. De fapt, proprietarii de baruri au anuntat ca nu se vor obisnui niciodata si ca vor ignora interdictia autoritatilor riscand amenzi de pana la 2.000 de euro. Producatorii de tutun au fost primii loviti, ei anuntand o scadere cu 20a a vanzarilor, imediat dupa intrarea in vigoare a legislatiei.

Strategie antifumat

Daca in Romania si asa timida legislatie impotriva fumatului este ignorata cu desavarsire de autoritati, proprietari de baruri sau angajatori, Europa are o cu totul alta parere.

Malta a interzis deja fumatul in locurile publice, iar Olanda a avertizat ca va face acelasi lucru daca proprietarii de baruri si restaurante nu vor implementa propriile sisteme de control impotriva fumatului.
Anglia a introdus deja o lege restrictiva si se pregateste, in urmatorii ani, sa urmeze exemplul Scotiei si al Irlandei.

In 2003, Franta a adoptat o alta strategie, scumpind pretul tigaretelor cu pana la 20%.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.