Constitutia europeana a fost aprobata in Luxemburg cu 59 la suta din sufragii, provenind din circa jumatate din sectiile de votare, potrivit rezultatelor partiale. Totusi, cele doua mari orase ale tarii, Luxemburg si Esch-sur-Alzette, nu au anuntat inca rezultatul. Luxemburgul este cea de-a 15-a tara care supune Tratatul constitutional european spre ratificare si prima care organizeaza un referendum dupa rezultatul negativ inregistrat la scrutinul din Franta si Olanda.

Intreaga clasa politica si sindicala luxemburgheza a fost favorabila Constitutiei europene. Ca si in cazul francezilor si olandezilor, in randul luxemburghezilor, curentul eurosceptic devenise din ce in ce mai puternic. Ultimele sondaje de opinie, publicate la inceputul lunii iunie, indicau o crestere a numarului opozantilor documentului, aproximativ 45 la suta din pupulatie exprimandu-se impotriva adoptarii Constitutiei.

Aprobarea Constitutiei, chiar daca nu este decisiva la nivelul continentului, reprezinta un semnal pozitiv pentru Europa, cu toate ca liderii celor 25 de state membre au decis amanarea procesului de ratificare pana in 2007. Premierul Jean-Claude Juncker(foto) anuntase inaintea referendumului ca, in cazul in care documentul nu va fi aprobat, va demisiona.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.