Pentru prima data dupa al doilea razboi mondial, Japonia va exporta armament. Si tot pentru prima data, China este perceputa in arhipelagul nipon ca o amenintare.
Guvernul de la Tokyo, condus de conservatorul Junichiro Koizumi, a adoptat ieri doua documente care reformeaza in profunzime orientarile strategice ale Japoniei. "Cartea Alba a apararii" (prima de dupa 1995) si legea cincinala de programare militara (2005-2009) reprezinta o cotitura istorica fata de pacifismul care a caracterizat Japonia in ultima jumatate de secol si care este inscris in Constitutia din 1947 a acestei tari.

Liderii niponi au abandonat schemele de aparare a arhipelagului datand din perioada razboiului rece, cand temerile erau legate de o invazie sovietica. Acum, strategia ia in calcul "noile amenintari" aparute dupa 11 septembrie 2001. Este totodata o reactie la proliferarea nucleara ce se manifesta in tari cu care Japonia a avut conflicte. Potrivit "Cartii Albe", Japonia va dispune de o aparare multifunctionala si supla pentru a lupta impotriva terorismului si a armelor de distrugere in masa. Coreea de Nord si, in premiera, China sunt considerate amenintari militare potentiale, iar miscarile lor vor fi "observate cu atentie". Despre China se mentioneaza explicit ca "are ca obiectiv extinderea zonei de activitati militare maritime, in paralel cu modernizarea capacitatilor sale nucleare si balistice, precum si a fortelor aeriene si navale". In schimb, Japonia isi propune sa intareasca alianta "indispensabila" cu SUA. De altfel, guvernul de la Tokyo a prelungit cu un an prezenta soldatilor japonezi in Irak.

Cooperarea militara cu SUA include participarea Japoniei la dezvoltarea unui sistem antiracheta, a carui necesitate a aparut dupa ce, in 1999, o racheta nord-coreeana a survolat arhipelagul, provocand panica la Tokyo. Or, cooperarea cu Washingtonul va implica ridicarea partiala a embargoului japonez asupra exporturilor de arme. Japonia se angajeaza sa ramana si pe mai departe "o natiune pacifista", guvernul asigurand ca exportul unor componente de racheta va fi orientat doar spre SUA si va fi supus unui "control strict". Totusi, sunt prevazute si "exceptii", iar premierul Koizumi nu a exclus posibilitatea livrarii de arme in tarile Asiei de Sud-Est.
Pe de alta parte, Japonia isi va reduce cu 3,7 la suta bugetul apararii pe urmatorii cinci ani. Cabinetul de la Tokyo a alocat apararii echivalentul a 173,7 miliarde de euro, fata de 180,3 miliarde de euro cheltuiti in ultimii cinci ani. De asemenea, efectivele fortelor terestre vor fi micsorate cu 5.000 de soldati, iar programul de dezvoltare a armelor conventionale va fi ajustat.
Ca masura de lupta impotriva terorismului, autoritatile de la Tokyo vor introduce, din martie 2007, amprentarea obligatorie si fisarea biometrica a tuturor strainilor care vor vizita tara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.