Pasagerii care s-au aflat in garniturile de metrou si in autobuzul din Londra vizate joi de teroristi au putut inregistra imagini socante pe telefoanele mobile de ultima generatie, inclusiv 3G, si sa trimita celor apropiati SMS-uri si chiar capturi video din tunelurile groazei. Imediat dupa producerea atentatelor, canalele britanice de televiziune au facut apel la cetateni sa le trimita orice mesaje sau imagini inregistrate de la locurile tragediilor.

Mai multe astfel de filmulete, de cateva secunde, au fost difuzate la inceputul jurnalelor de stiri din cursul serii. In unele se puteau vedea pasageri in stare de soc, dar in acelasi timp foarte calmi, care paraseau in sir indian garniturile de vagoane blocate pe linie, intre doua statii. O alta scena fusese inregistrata pe un peron, unde siluetele abia se puteau zari, invaluite in fum.

Teroare pe celulare

Numeroase persoane au trimis ziarelor si televiziunilor britanice SMS-uri in care povestesc pe scurt tragedia pe care au trait-o.

> "Am auzit o explozie, un bum puternic. Ne-am intors si am vazut enorme bucati de fiare pe caldaram, din care se ridica un nor gros de fum. Cineva incerca sa scoata ceva de sub fiare." (Krishnakumar Nair, Tavistock Square)

> "Un autobuz a explodat afara si toata cladirea a fost zguduita. Acum ranitii sunt adusi in holul imobilului. Sunt multi oameni in stare grava, carora le lipsesc brate sau picioare". (Lynzi-Alana Ashworth, Tavistock Square)

> "Am auzit explozia, ne-am intors imediat si am vazut jumatatea superioara a autobuzului in aer. Bucati de metal sau de lemn zburau peste tot. Nu am vazut corpuri umane. Am fost evacuati imediat de pe strada." (turist american, Tavistock Square)

> "Un anunt la difuzoare a cerut pasagerilor sa evacueze statia. Sunt inca zapacit de indiferenta generala, inclusiv a mea. Nimeni nu a acordat atentie anuntului si asteptam cu totii urmatorul metrou. Nici trei minute mai tarziu, un angajat al metroului a aparut tipand pe peron si abia atunci oamenii au inceput sa se miste, inca mormaind." (Tycie West, statia de metrou King’s Cross)

> "O garnitura de metrou s-a oprit pe peron. Usile s-au deschis si, in timp ce oamenii coborau, am vazut niste luminite care palpaiau deasupra si imediat o explozie s-a produs chiar in spatele metroului." (Lee Rogers, statia Liverpool Street)

> "Pe la jumatatea scarii rulante, am simtit cum treptele se misca si apoi un nor de fum a tasnit de dedesubt. Alarmele s-au declansat si oamenii alergau spre exterior." (Jota Branco, Liverpool Street)

> "Am auzit o explozie puternica si metroul s-a oprit. Oamenii au intrat in panica, au inceput sa urle si sa planga cand fumul a invadat vagoanele. Un barbat le-a cerut pasagerilor sa-si pastreze calmul si am fost condusi spre iesire, pe sine. (Arash Kazeruni, statia Aldgate)

> "Am vazut trei corpuri pe sina. Nu m-am putut uita, era ingrozitor. Cred ca erau cadavre si in vagoane. Erau si unii care mai miscau. Nimeni nu ii ajuta." (Scott Wenbourne)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.