Noul plan al SUA pentru apararea antiracheta va incepe in zona de sud a continentului european, axandu-se pe interceptarea rachetelor cu raza scurta si medie, astfel ca "ar fi logic" ca Romania si Bulgaria sa gazduiasca astfel de elemente, a declarat un oficial al misiunii SUA la NATO.
John Heffern, adjunctul sefului misiunii permanente a Statelor Unite la NATO, a detaliat modul in care Statele Unite vor etapiza noul plan antiracheta propus in septembrie de presedintele american Barack Obama, conform NewsIn.

Intrebat in acest sens daca vor fi construite baze in Romania si Bulgaria care sa fie folosite in cadrul acestei noi arhitecturi, Heffern a raspuns ca aceasta ar fi cea mai logica varianta. "Primele etape ale noii arhitecturi de aparare se concentreaza pe rachetele cu raza scurta si medie. Asadar, evident, asa cum este conceput planul, va incepe undeva in sud si vom vedea cum se va dezvolta catre nord. Tarile despre care vorbim - Romania si Bulgaria - sunt in sud, astfel ca ar fi logic ca ele sa faca parte din prima si a doua faza a planului", a punctat oficialul american.

"Nu am initiat insa nicio discutie bilaterala cu vreo tara pentru a amplasa o astfel de baza. Dorim ca aceasta sa fie o misiune NATO si speram ca aliatii vor ajunge la un acord pana la summitul de anul viitor de la Lisabona in ceea ce priveste aceasta strategie. Odata ce se va intampla acest lucru, vom avea pus la punct un sistem si vom colabora individual cu tarile aliate si poate si cu partenerii pentru a determina care dintre circumstantele geografice si politice sunt optime pentru elementele acestei arhitecturi de aparare", a completat acesta.

In ceea ce priveste posibila cooperare cu Rusia in domeniul apararii antiracheta, Heffern a aratat ca SUA spera sa poata face alaturi de Moscova o evaluare comuna a amenintarilor in acest sens, care sa conduca la o cooperare concreta. "Ideea principala este, in cazul in care Rusia este interesata, sa existe componente rusesti care sa faca parte din acest sistem NATO. Deci nu e vorba numai de dialog si de evaluarea amenintarilor. Acestea sunt primele etape, pe care le parcurgem acum, dar daca totul iese bine, cred ca aliatii ar intampina cu bucurie o cooperare 'hardware' in cadrul acestui sistem de aparare antiracheta european", a evidentiat adjunctul sefului misiunii americane.

Totodata, Heffern a atras atentia si asupra avantajelor concrete ale noii arhitecturi propuse de administratia Obama. "Noua strategie pentru aparare antiracheta a presedintelui Obama este mai flexibila, mai puternica si mai inteligenta. In primul rand, se bazeaza pe o tehnologie existenta pentru primele etape ale acestei noi abordari secventiale si adaptabile. Aceasta noua strategie mai are avantajul ca poate fi pusa in functiune foarte rapid si, in plus, va reduce costurile", a spus Heffern.

De asemenea, oficialul american a atras atentia ca actuala abordare ia in calcul amenintarile actuale, mai ales cele provenind din partea Iranului. "Eu cred ca este o strategie unificatoare, intr-un fel, pentru ca aduce o aparare antiracheta pentru toti aliatii si pentru intreaga Europa", punctat adjunctul misiunii SUA.

De altfel, in ceea ce priveste o posibila implicare a Romaniei in acest plan, imediat dupa anuntul din septembrie a presedintelui american Barack Obama de a renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de predecesorul sau, George W. Bush, in favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent si mai rapid, presa de rusa si americana a scris ca SUA ar putea instala elemente ale unui scut antiracheta in Turcia, Israel, Bulgaria si Romania, dupa ce au renuntat la Polonia si Cehia.

Aceasta perspectiva a fost sugerata si de unii dintre oficialii romani. Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu declara in septembrie ca "Romania este in joc" in ceea ce priveste acest sistem de aparare, asigurand ca "nimeni nu va fi lasat in urma" si atragand atentia ca ar fi bine ca si Rusia sa fie implicata.

In plus, secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, a asigurat recent ca multumita noului plan american de securitate, teritoriul Romaniei va fi aparat de amenintarea rachetelor. "Noua formula de scut antiracheta anuntata de administratia americana, ca evaluare preliminara a autoritatilor romane, este importanta, pentru ca ofera, fata de varianta anterioara, o acoperire corespunzatoare a intregului teritoriu al Romaniei fata de amenintarea unor eventuale atacuri cu racheta", a declarat secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.

La randul sau, vicepresedintele american Joe Biden, care s-a aflat la 22 octombrie in Bucuresti, a spus ca Statele Unite apreciaza in mod deosebit ca guvernul Romaniei a adoptat "cu bucurie" noul sistem antiracheta si ca l-a inteles imediat, inaintea altor tari. "Dumneavoastra ati inteles de la inceput, in timp ce alti colegi, cum ar fi cei din Polonia, inteleg abia acum" avantajele noului proiect american ce implica rachete de tip SM-3, a spus Biden.

Teritoriul Romaniei nu era acoperit suta la suta de scutul antiracheta asa cum era el conceput de precedenta administratie americana, astfel incat Romania a sustinut, inclusiv la summitul NATO pe care l-a gazduit in 2008, interconectarea acestuia cu un sistem mobil al NATO. Tocmai de aceea, Romania a salutat decizia noii administratii de a flexibiliza apararea antiracheta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.