In 12 zile, Turcia a inregistrat 15 cazuri mortale de gripa A (H1N1), in timp ce o polemica privind campania de vaccinare, pornita de la varful puterii, inflameaza tara, relateaza AFP.
Un prim deces din cauza gripei a fost anuntat la 24 octombrie. De atunci, cazuri mortale sunt anuntate zilnic, punctul culminant fiind atins luni, cu sase morti intr-o singura zi. Cu cele patru noi decese anuntate miercuri, autoritatile incearca sa convinga populatia ca nu este cazul sa intre in panica, noteaza NewsIn.

Cu toate acestea, inmultirea masurilor de prevenire - campanie de avertizare in presa, aeroporturi echipate cu camere termice, scoli inchise provizoriu pentru dezinfectare - intretin psihoza.

Ministerul Sanatatii a inceput luni o vasta campanie de vaccinare, vizand in primul rand personalul medical, pelerinii care se deplaseaza la Mecca si femeile insarcinate, operatiune care ar trebui sa includa 28 de milioane de persoane. Dar, spre surprinderea generala, premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ieri, in prezenta deputatilor din partidul sau ca nu isi va face vaccinul, amplificand retinerile a numerosi cetateni turci fata de eficienta vaccinului.

In plus, premierul Erdogan l-a mustrat public pe ministrul sanatatii, Recep Akdag, afirmand ca "nu-i impartaseste pozitia" privind efectele vaccinarii, iar oamenii nu pot fi "fortati" sa se imunizeze. Opozitia parlamentara a profitat de ocazie, acuzand Guvernul de incompetenta. "Insusi premierul spune ca nu va face vaccinul, atunci de ce sa fie imunizati cetatenii?", s-a intrebat seful opozitiei, Deniz Baykal. "Ce trebuie sa faca cetateanul?", se intreba, miercuri, la randul sau, cotidianul Vatan.

Pe de alta parte, factura pentru cele 43 de milioane de doze comandate de autoritati, care s-ar ridica la 335 de milioane de dolari, provoaca o alta polemica. Turcia nu ar fi trebuit sa cheltuiasca aceasta suma in vremuri de criza, a denuntat fostul ministru al sanatatii, Osman Durmus, membru al opozitiei nationaliste.

Profesor de medicina, el spune ca turcii au fost folositi pe post de "cobai" de autoritatile medicale, care, in opinia lui, au neglijat efectele secundare, provocate in special de prezenta adjuvantilor in vaccinuri.

Potrivit estimarilor oficiale, fara campania de vaccinare, aproape 5.300 de persoane ar putea muri din cauza gripei A (H1N1) in Turcia, dar gripa de sezon face mai multe victime in fiecare an, a reamintit un fost responsabil al ministerului, medicul Aytun Çiray. "Doua milioane de oameni (din 71 de milioane de locuitori - n.red.) vor fi raciti, nu avem de ce sa intram in panica", a mentionat el.

In acelasi timp, unii vad in mobilizarea impotriva gripei un mijloc de a deturna atentia opiniei publice, in timp ce Guvernul studiaza o initiativa pentru rezolvarea conflictului kurd.

"Am exagerat cu gripa aviara (patru morti in 2006) si vom exagera si cu gripa porcina, care nu este nici mai contagioasa, nici mai periculoasa decat gripa de sezon. Este un pretext al Guvernului pentru a deturna atentia de la adevaratele provocari cu care se confrunta Turcia", sustine Mustafa Akaydin, medic in orasul Antalya.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.