"Vrem limba rusa sa fie limba de stat" si "Te iubim, Rusia!", au scandat astazi in fata Ambasasadei Rusiei din Chisinau aproximativ 200 de persoane, care au participat la o manifestatie organizata de Valeri Climenco, liderul miscarii social-politice "Ravnopravie".
Inarmati cu steaguri ale Federatiei Ruse si cu o pancarta de cativa metri lungime, prorusii au marsaluit prin centrul capitalei pentru a cere ca limbii ruse sa-i fie oferit statutul de limba oficiala in Republica Moldova, dupa cum relateaza portalul de stiri moldovenesc UNIMEDIA.

Coloana s-a oprit in fata Guvernului, unde protestatarii au fluierat de cateva ori, precizeaza portalul Stirea Zilei. Vorbitorii de limba rusa s-au indreptat apoi spre Ambasada Federatiei Ruse de la Chisinau.

"Indiferent de cine va fi la putere, vom cere ca limba rusa sa fie limba de stat, deoarece peste 50% din locuitorii R. Moldova vorbesc limba rusa", a declarat pentru Stirea Zilei presedintele Ligii Tineretului Rus din R. Moldova, Igor Tuleantev. Tuleantev a adaugat ca tinerii rusi ies in strada deja al cincilea an, la 4 noiembrie, cand in Rusia este marcata Ziua unitatii nationale.

Valeri Climenco, liderul miscarii proruse "Ravnopravie" si presedintele Congresului comunitatilor ruse din Republica Moldova, sustine ca atunci cand rusa va deveni limba de stat, societatea se va consolida. "In Gagauzia limba rusa are deja statut de limba oficiala, in raionul Taraclia – la fel, iar in Transnistria – este limba de stat. Oferind limbii ruse statut de a doua limba de stat, autoritatile vor reusi sa uneasca tara, asa cum isi doresc", a spus Climenco.

Pentru ca limba rusa sa devina limba de stat ar trebui sa fie modificata Constitutia, insa nicio formatiune nu are 67 de voturi pentru realizarea acestui deziderat. In plus, niciun partid care detine mandate in Parlamentul de la Chisinau nu are prevazut in programul sau declararea limbii ruse drept limba de stat, explica NewsIn.

La ultimul recensamant, efectuat in 2004, 6% din populatie s-au declarat rusi. In acelasi timp, 11% au spus ca rusa este limba lor materna, iar 16% - ca o vorbesc de obicei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.