Virusul provoaca in continuare zeci de decese si sute de cazuri de imbolnaviri in toata lumea. Ucraina, Rusia si Italia se numara printre tarile afectate.
  • Ucraina ar putea decreta starea de urgenta din cauza gripei porcine
Autoritatile ucrainene ar putea decreta starea de urgenta din cauza epidemiei de gripa porcina, a declarat luni seara presedintele Parlamentului de la Kiev, Vladimir Litvin, relateaza RIA Novosti.

Viceministrul ucrainean al sanatatii a anuntat luni ca cel putin 255.000 de cazuri de gripa au fost inregistrate, 15.000 de persoane fiind spitalizate iar 170 aflandu-se la terapie intensiva.

Mai multi politicieni din Ucraina cer decretarea starii de urgenta, insa altii nu sunt de acord cu astfel de masuri. Epidemia de gripa porcina a fost declarata in Ucraina saptamana trecuta, cand deja 22 persoane decedasera din cauza acestui virus si alte 45 din cauza unor afectiuni respiratorii acute. Saptamana trecuta, 30 de persoane au murit din cauza unei boli respiratorii suspecte, virusul H1N1 fiind confirmat insa doar la un caz.

In urma estimarilor, Polonia solicita UE sa acorde asistenta de urgenta Ucrainei in lupta impotriva gripei porcine, in timp ce Slovacia restrictioneaza circulatia la frontiera cu Ucraina.

  • Gripa porcina a provocat 17 decese in Italia, autoritatile cer populatiei sa nu intre in panica
In total, 17 persoane au murit din cauza gripei porcine in Italia, au anuntat ieri autoritatile. In urma vestilor, italienii s-au indreptat in numar mare catre serviciile de urgenta. Ministrul sanatatii a cerut populatiei sa nu ia cu asalt spitalele, solicitand contactarea medicului de familie, pentru a nu sufoca sistemul medical, relateaza AFP.

"Astazi, numarul victimelor din Italia se ridica la 17, adica un nivel de mortalitate sub media din Europa", a spus Feruccio Fazio, reamintind ca, anul trecut, gripa sezoniera a facut 8.000 de victime in Italia. Ultima victima este un copil de 11 ani, din nordul Italiei, care a murit in Austria.

Un alt copil de 11 ani, din sud, a murit vineri la Napoli. Autopsia a aratat ca acesta nu suferea de nicio alta boala, potrivit agentiei ANSA. In Pompei primaria a a decis sa inchida scolile pentru doua zile. In urma acestor vesti, italieni s-au indreptat in numar mare spre serviciile de urgenta ale spitalelor.

Potrivit lui Fazio, varful epidemiei este asteptat in primele zile ale anului viitor, dar vaccinul ar putea ajunge inainte. Acesta le-a cerut femeilor insarcinate sa se vaccineze acum.

  • Rusia a inregistrat 10 decese provocate de gripa porcina
Rusia a inregistrat 10 cazuri mortale de gripa porcina, au anuntat ieri serviciile sanitare Rospotrebnadzor, la mai putin de o saptamana dupa anuntarea primelor decese provocate de aceasta boala in tara, relateaza AFP.

"Federatia Rusa a inregistrat 10 cazuri mortale de gripa H1N1 la persoane cu varste cuprinse intre 20 si 33 de ani", potrivit autoritatilor.
Opt decese au avut loc in estul Siberiei, unul in regiunea Krasnoiarsk, tot din Siberia, iar al zecelea in capitala.

Potrivit serviciilor sanitare, in majoritatea cazurilor, victimele "au cerut tarziu ajutor medical, la trei pana la cinci zile de la izbucnirea bolii".
Rospotrebnadzor subliniaza faptul ca gripa porcina s-a raspandit foarte repede in Siberia, in Extremul Orient rus si la Moscova, in conditiile in care Rusia a anuntat primele patru decese provocate de aceasta boala in 7 decembrie.

  • Aproape 450 de militari SUA din Irak s-au imbolnavit de gripa porcina
Sapte persoane au murit in Irak din cauza gripei porcine, din luna mai pana in prezent, cinci persoane la Bagdad, una in Basra iar o alta in Najaf.

In total, 350 irakieni au fost infectati din mai, dintre care 154 la Bagdad, armata americana anuntand un numar de aproximativ 450 de militari care au contractat acest virus, relateaza AFP, citeaza NewsIn.

In data de 27 octombrie, guvernul a deblocat 160 de milioane de dolari pentru cumpararea vaccinurilor, dupa ce la 20 octombrie, provincii din sud au anuntat inchiderea tuturor scolilor, dupa aparitia unor cazuri de gripa H1N1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.