Autoritatile electorale afgane l-au declarat ieri pe sefului statului, Hamid Karzai, invingator al alegerilor prezidentiale, dupa retragerea duminica, cu cateva zile inaintea celui de-al doilea tur, a rivalului sau Abdullah Abdullah, care a invocat riscul fraudelor masive, transmite AFP.
"Declaram ca Hamid Karzai, care a obtinut majoritatea voturilor in primul tur, si care este singurul candidat prezent la cel de-al doilea tur, este presedintele ales al Afganistanului", a declarat Azizullah Ludin, presedintele Comisiei Independente Electorale (IEC), responsabila cu organizarea scrutinului si anuntarea rezultatelor.

Acest anunt intervine cu mai bine de doua luni dupa primul tur dezastruos din 20 august, marcat de violentele talibanilor, de o slaba participare la vot (38,7%) si de fraude masive, majoritatea in favoarea lui Karzai, astfel incat aproape un sfert din totalul buletinelor de vot si o treime din cele exprimate pentru actualul presedinte, au fost anulate.

Numit de Karzai, al carui consilier a fost, si acuzat ca l-a favorizat de-a lungul durerosului proces electoral, Ludin a declarat ca decizia a fost luata in conformitate cu legea si Constitutia afgana, "in cel mai mare respect pentru poporul afgan", tinand cont de riscurile de frauda si violenete pe care le prezentau organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. "Anuntul-surpriza al lui Abdullah Abdullah (...) prezenta mari dificultati in ceea ce priveste organizarea celui de-al doilea tur", a explicat el, precizand ca "toti membri IEC au ajuns la un consens" in legatura cu aceasta decizie.

Duminica, fostul ministru de externe, Abdullah Abdullah, a anuntat ca nu va participa la cel de-al doilea tur, prevazut initial pentru sambata, dupa refuzul lui Karzai de a raspunde cererilor sale privind limitarea fraudelor. In plus, Abdullah cerut demiterea lui Ludin si inchiderea biourilor de vot "fantoma", noteaza NewsIn.

In context, observatorii au apreciat ca cererile lui Abdullah erau atat de mari, incat aratau clar dorinta acestui de a nu se prezenta la al doilea tur al alegerilor. La primul tur, Karzai a obtinut 49,67% din voturi, fata de 30,59% pentru Abdullah. Expertii sustin ca acesta ar fi fost invins la un eventual al doilea tur.

Actualul sef al statului, convins ca a castigat din primul tur, a acceptat desfasurarea celui de-al doilea tur doar in urma unor puternice presiuni internationale.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, sosit luni la Kabul, a salutat anularea celui de-al doilea tur si l-a felicitat pe invingator, facand apel "la formarea rapida a unui guvern, care va fi sustinut atat de poporul afgan, cat si de comunitatea internationala". "Procesul electoral a fost dificil pentru Afganistan si lectiile trebuie invatate", a adaugat el.

Si Londra a salutat anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce Abdullah Abdullah a promis ca va continua sa lupte pentru Afganistan.

Alegerea lui Karzai prin neprezentare pune capat unei crize politice profunde care a durat mai bine de doua luni si in urma careia atacurile talibanilor, ce au jurat sa destabilizeze procesul electoral, au luat amploare chiar in centrul Kabulului, una dintre cele mai securizate zone din Afganistan. Realegerea la conducerea tarii risca insa sa-i ofere doar o legitimitate slaba lui Karzai, instalat la putere la sfarsitul lui 2001 de Occident, cand coalitia internationala condusa de Statele Unite i-a alungat pe talibani.

Pentru a-si intari puterea slabita, el ar putea incerca sa propuna un guvern de uniune nationala cu Abdullah, ipoteza evocata cu regularitate in ultimele saptamani. De altfel, Abdullah a lasat usa deschisa duminica pentru aceasta optiune, desi participarea la o administratie condusa de Karzai pare putin probabila in acest moment, cand si-a construit o statura de principal opozant, sustin analistii.

Inainte de anuntarea victoriei lui Karzai, impasul total se instalase luni in legatura cu desfasurarea evenimentelor. Duminica seara, IEC dadea asigurari ca un al doilea tur va avea loc sambata. Dar, un al doilea tur cu un singur candidat ar fi fost absurd. "Este ca la un meci de box in 15 reprize in care unul dintre cei doi luptatori spune dupa 12 reprize 'eu plec' (...) Problema este daca meciul trebuie sa fie oprit sau nu", a explicat un diplomat european sub acoperirea anonimatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.