Autoritatea Palestiniana nu a cedat duminica presiunilor americane si israeliene in favoarea unei reluari a negocierilor de pace, persistand in a cere oprirea colonizarii in Cisiordania si avertizand ca procesul de pace a ajuns intr-un punct critic.
Potrivit negociatorului palestinian Saëb Erakat, procesul de pace se afla la o "cotitura critica" din cauza refuzului Israelului de a da curs obligatiilor pe care le are in privinta inghetarii totale a colonizarii in Cisiordania ocupata. "A face presiuni asupra palestinienilor pentru ca ei sa faca si mai multe concesii numai pentru a se conforma intransigentei Israelului nu este raspunsul" asteptat, a subliniat Erakat intr-un comunicat redactat pe un ton ferm, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Palestinienii nu pot accepta continuarea construirii de colonii sau colonizarea pamantului palestinian prin incalcarea legilor internationale", a adaugat Erakat, precizand ca din 2003 numarul coloniilor israeliene in Cisiordania a crescut cu 17%.

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a respins sambata solicitarea facuta de secretarul american de stat Hillary Clinton de a relua negocierile cu Israelul fara sa mai astepte oprirea colonizarii israeliene in Cisiordania. In cursul unei vizite la Ierusalim, Clinton a pledat in favoarea unei relansari a negocierilor "cat mai curand posibil" si fara conditii prealabile si s-a situat fara nicio ambiguitate de partea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, salutandu-i propunerile "fara precedent" in legatura cu limitarea colonizarii.

Pana de curand, administratia Obama - ca mare parte a comunitatii internationale - ceruse Israelului sa suspende total colonizarea inainte de o redemarare a negocierilor de pace. Pentru palestinieni, schimbarea de atitudine americana a fost o mare dezamagire. In schimb, viceministrul israelian de externe Danny Ayalon a salutat schimbarea pozitiei americane si a spus ca este "dovada ca americanii sunt prietenii cei mai buni" ai israelienilor.

Colonizarea, pe care Israelul refuza sa o opreasca total, constituie principala piedica pentru reluarea discutiilor de pace. "Israelul nu ar trebui sa invoce nici cea mai mica scuza pentru continuarea constructiei de colonii", a spus duminica Nabil Abu Rudeina, purtatorul de cuvant al presedintelui Abbas. "Consideram ca toate activitatile de colonizare sunt ilegale", a adaugat el, calificand aceste activitati drept "principal obstacol pe calea pacii". El a repetat ca palestinienii nu se vor intoarce la masa negocierilor decat in schimbul unei opriri a colonizarii in Cisiordania.

De partea liderilor israelieni, tonul era duminica unul de satisfactie, daca nu chiar jubilau in fata sprijinului pe care l-au primit din partea administratiei Obama. "Sper mult ca palestinienii vor intelege ca trebuie sa se angajeze in procesul de pace, pentru ca este in interesul lor, la fel ca si in al nostru", a spus Netanyahu la inceputul consiliului saptamanal de ministri. Pentru premierul de dreapta, care beneficiaza de un sprijin popular in aceasta chestiune, revendicarea palestinienilor de a fi oprite total constructiile in colonii reprezinta un "pretext si un obstacol" in calea negocierilor.

Discutiile israeliano-palestiniene sunt suspendate de la ofensiva armatei israeliene impotriva Fasiei Gaza, la sfarsitul anului 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.