Parlamentul Romaniei a aprobat joi noi amendamente la legea privind cetatenia, amendamente ce inlesnesc procedurile de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii Republica Moldova.
Printre altele, a fost anulat interviul altadata obligatoriu care sa ateste cunoasterea limbii romane, fapt ce va permite obtinerea cetateniei romane inclusiv de catre cetatenii rusofoni ai Republicii Moldova, noteaza Agerpres.

De asemenea, noile amendamente permit pastrarea dublei cetatenii si locuirea in regim permanent in afara Romaniei. Astfel, expertii rusi considera ca, in viitorul apropiat, vor obtine pasapoarte romanesti sute de mii de moldoveni.

Romania se pregateste pentru absortie, titreaza publicatia rusa Kommersant, referindu-se la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a acestor amendamente legislative.

Numarul doritorilor de a obtine cetatenia romana a crescut dupa ce Romania devenit stat mebru al UE. Atunci Bruxelles-ul si-a manifestat ingrijorarea fata de actiunile Bucurestiului. Inca din etapa de discutie a amendamentelor legislative Comisia Europeana a numit "ingrijoratoare" intentiile Romaniei de simplificare a acordarii cetateniei pentru locuitorii R. Moldova, scrie cotidianul rus, potrivit NewsIn.

Comisia Europeana sublinia, sustine Kommersant, ca procedura simplificata de acordare a cetateniei ar putea permite Bucurestiului "sa anexeze a patra parte din populatia R. Moldova". Insa autoritatile romane nu au tinut cont de temerile Bruxellesului. "Obligatia politica si morala a Romaniei si a romanilor este sa lupte pentru ca familiile noastre de pe malul de est al Prutului sa se intoarca acasa, in Europa", a spus presedintele Basescu in Parlamentul European.

La Chisinau aceasta retorica nu a fost tocmai salutata, dar "autoritatile R. Moldova nu sunt tentate sa dramatizeze situatia", potrivit publicatiei ruse. Mai mult, spre deosebire fostele autoritati ale R. Moldova, puterea actuala are o atitudine mai intelegatoare fata de aspiratia cetatenilor de a obtine cetatenia romana, care le permite sa calatoreasca in UE", adauga Kommersant. De asemenea, R. Moldova nu este ingrijorata de posibilitatea unei anexari.

"Potrivit statisticilor romanesti, pana in prezent cetatenia romana au obtinut-o doar 120.000 de locuitori ai R. Moldova", a declarat pentru Kommersant Andrei Popov, membru in Comisia de politica externa si integrare europeana din Parlamentul moldovean. "La urma urmelor, pe teritoriul R. Moldova locuiesc mai multi cetateni rusi decat romani", a adaugat el. In acelasi timp, deputatul Partidului Democrat spune ca actiunile Bucurestiului ii ofera un argument in plus Chisinaului in dialogul cu Bruxellesul in vederea incheierii acordului referitor la regimul de anulare a vizelor dintre R. Moldova si UE, conchide Kommersant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.