Mai sunt cateva zile pana la o noua confruntare electorala in Republica Moldova. Si, chiar daca este vorba doar despre desemnarea viitorului primar al capitalei tarii, Chisinau, scrutinul s-a bucurat, din partea elitei politice, de o atentie la fel de mare, precum cel parlamentar din luna martie a acestui an.

Dintre cei 12 pretententi la functia lasata vacanta de trecerea la deputatie a fostului titular, Serafim Urechean, batalia se va da, de fapt, intre reprezentantul comunistilor aflati la putere si fostul prim-ministru al tarii, Dumitru Braghis (foto), care a concurat ca independent. Miza este foarte mare. In ultima instanta, Chisinaul concentreaza circa 80% din fluxurile financiare ale vecinilor nostrii de peste Prut. Prin urmare, cine devine stapanul orasului capata posibilitatea de a controla aceste surse de venituri, capata o extrem de importanta parghie de influenta asupra celorlalti pioni ai jocurilor politice.

Etapa intermediara

E adevarat, alegerile de acum sunt, oarecum, intermediare, invingatorului revenindu-i, inainte de toate, misiunea de a asigura linistea si stabilitatea necesara pana la urmatorul vot din 2007. Dar poate tocmai din aceasta cauza viitorul ocupant al fotoliului de primar al capitalei Republicii Moldova are toate sansele sa ajunga o figura marcanta a angrenajului politic. Inainte de toate, scrutinul de duminica este un test. Un test pentru toate formatiunile implicate, indiferent de locul ocupat pe esichierul politic.

Criza care a afectat Uniunea Europeana pe fondul respingerii de catre Franta si Olanda a proiectului constitutional, perspectivele aderarii Republicii Moldova la marea familie a celor 25 s-au redus considerabil, apropiindu-se vertiginos de zero. Prin urmare, ceea ce pana acum comunistii prezentau drept un tel primordial al programului de guvernare s-a prefacut in pulbere.

Doi principali concurenti

In plus, nivelul de trai al populatiei a ramas la fel de scazut, iar Moscova ameninta ca va obliga Republica Moldova sa plateasca importul de gaze naturale la pretul pietelor mondiale. Ceea ce ar fi un adevarat dezastru. Pentru omul simplu de pe strada, dar si pentru cei aflati la carma statului si care s-au dovedit incapabili, la aproape sase luni de la alegeri, sa ofere rezultate concrete ale activitatii lor. Conflictul transnistrean, cu toata implicarea Ucrainei, bate pasul pe loc, relatiile cu Romania nu mai par la fel de roze ca in timpul campaniei electorale.

Prin urmare, candidatul comunistilor, Zinaida Greciana, poate pierde alegerile de la sfarsitul saptamanii, desi in lupta au fost aruncate importante resurse administrative. Nici victoria lui Braghis nu este prognozata cu certitudine de analistii de la Chisinau, cu toate ca multi observatori sunt tentati sa incline balanta succesului in favoarea acestuia. Spre deosebire de principala lui adversara, Braghis este deja un politician cunoscut peste hotare si in tara, iar daca, in caz de victorie, va reusi sa gospodareasca treburile capitalei cu abilitate, isi va asigura, astfel, o platforma sigura pentru a deveni cel mai important om al opozitiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.