Ambasadorul Marii Britanii l-a criticat public pe ambasadorul Germaniei dupa ce acesta a acuzat Londra de subminarea Uniunii Europene

Rolul unui ambasador european nu presupune criticarea pozitiei unui stat membru al UE, a declarat, ieri, seful misiunii diplomatice a Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, in cadrul unui conferinte de presa, citat de Rompres. Interventia inaltului diplomat britanic survine declaratiilor recent aparute in presa ale ambasadorului Germaniei in Romania, Wilfried Gruber, potrivit carora esecul ultimului Consiliu European, organizat la Bruxelles, s-a datorat pozitiei rigide a Marii Britanii. Cu ocazia summit-ului organizat luna trecuta la Bruxelles, partea britanica a adoptat o atitudine inflexibila in privinta inghetarii, incepand cu 2007, a rabatului de la contributia la fondurile comunitare de care beneficiaza, conditionandu-si cooperarea de revizuirea costurilor Politicii Agricole Comune.

Ofensiva germana

Atitudinea britanica din cadrul summit-ului de la Bruxelles nu se justifica, de vreme ce Marea Britanie ar fi trebuit sa se arate disponibila la concesii si sa accepte ca macar cele 10 noi state membre, impreuna cu Romania si Bulgaria, sa nu fie nevoite sa contribuie la rabatul britanic, a argumentat ambadorul Gruber. "Aceasta a fost singura concesie ceruta Marii Britanii in ultima faza a negocierilor si Marea Britanie a refuzat sa faca pana si aceasta mica miscare. Acesta a fost de altfel motivul principal pentru colapsul negocierilor", a precizat inaltul diplomat german. "Este complet gresit sa compari cheltuielile agricole cu cele de educatie. Educatia si cercetarea sunt subiecte ale politicii nationale", a mai adaugat reprezentantul Germaniei la Bucuresti, referitor la obiectiile partii britanice pe tema bugetului comunitar.

Raspunsul britanic

In replica, ambasadorul Marii Britanii a tinut sa precizeze ca in cadrul ultimului Consiliu European nu doar Marea Britanie, ci si alte cinci state s-au opus propunerilor privind cadrul financiar al comunitatii europene. Totodata, ambasadorul Quayle a subliniat ca premierul britanic Tony Blair este primul oficial britanic dispus sa discute problema rabatului. "Daca discutam despre marimea contributiei britanice la bugetul UE, trebuie sa vorbim si despre felul in care acesta este cheltuit", a explicat inaltul diplomat britanic, specificand ca 40% din bugetul UE este cheltuit pe agricultura, domeniu care foloseste doar 5% din forta de munca din Uniune si 2% din productia economiei comunitare.

UE "are nevoie de un buget pentru secolul acesta, nu pentru secolul al XX-lea", a mai apreciat ambasadorul britanic. "Nu este surprinzator ca nu s-a ajuns la un acord privind finantele comunitare cand mai sunt 18 luni pana cand acesta trebuie sa intre in vigoare", a conchis ambasadorul britanic asupra bugetului comunitar, precizand ca Marea Britanie nu solicita contributii mai mari din partea noilor membri ai Uniunii, bugetul reprezentand o problema a celor 15 tari bogate.

Referitor la extinderea UE, inaltul oficial britanic a apreciat ca acest proces "nu trebuie sa fie victima" celorlalte probleme ale Uniunii. Esecul ratificarii proiectului de Constitutie europeana, demonstrat de rezultatele negative ale referendumurilor francez si olandez, si lipsa unui acord referitor la cadrul financiar al Uniunii "nu ar trebui sa afecteze aderare Romaniei" la spatiul european, a precizat ambasadorul Quayle cu privire la tara noastra, subliniind ca respectarea calendarului de integrare depinde in principal de performantele Romaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.