Cel mai mare proces european impotriva unor presupusi membri ai "Al-Qaida" s-a incheiat la Madrid, dupa zece saptamani de elaborari. Toti cei 24 de musulmani incriminati, dintre care trei sunt acuzati ca ar fi pus la cale atentatele din SUA de la 11 septembrie, au pledat nevinovati. O comisie formata din trei judecatori va analiza dosarul de acuzare. Judecatorii ar trebui sa dea un verdict la mijlocul lunii septembrie. Daca sunt gasiti vinovati, presupusii capi ai atentatelor de la World Trade Center vor plati moartea celor 2.973 de americani cu 74.377 de ani de inchisoare. Pe ceilalti inculpati ii asteapta pedepse intre 9 si 21 de ani.

Imad Eddin Barakat Yarkas (alias Abu Dahdah), Driss Chebli si Ghasoub Al Abrash (alias Abu Musab) sunt invinuiti ca ar fi organizat atacul din 11 septembrie 2001. Cei trei ar fi decis data atentatului de la World Trade Center cu cateva luni inainte, intr-o intalnire avuta in Trragona, in estul Spaniei, conform probelor aduse la dosar de procurorul Pedro Rubira.

Toti inculpatii se cred nevinovati

Sirianul Imad Yarkas, persupusul sef al celulei teroriste Al-Qaida din Spania, a sustinut in pledoaria sa de aparare, ca este total nevinovat, calificand procesul drept "o farsa". Vorbind despre liderul "Al-Qaida", Ussama Bin Laden, sirianul, citat de "Al Jazeera" a spus: "Nu stiu nimic despre acest om. Condamn ce s-a intamplat. Yarkas a mai afirmat ca acuzatiile conform carora el este liderul gruparii "Soldatii lui Allah" sunt un "mit total fals".

Luis Gonzales Galan, singurul suspect de origine spaniola, acuzat ca ar fi filmat turnurile gemene si alte "tinte", se considera la fel de nevinovat. "Niciodata nu am fost terorist. Ma opun violentei teroriste care aduce moarte si varsari de sange", a spus Galan, citat de BBC. Cei mai multi inculpati, majoritatea barbati de origine marocana si siriana, sunt incriminati pentru apartenenta la grupul terorist.

Ussama bin Laden, 'in absentia>>

In timpul procesului au fost audiati 107 martori, dintre care si un marocan, Jamel Zugam, o presupusa cunostinta a lui Imad Yarkas si principalul suspect in atentatele cu bomba de la Madrid, din martie 2004, soldat cu aproape 200 de morti. Nu mai putin de sase tari au fost convocate, pentru investigatii, in acest proces: Belgia, Germania, Kuwait, Syria, Marea Britanei si SUA.

Conform BBC, in "Procesul al-Qaida" era inculpat si Ussama bin Laden, dar, conform legii spaniole, suspectii nu pot fi judecati "in absentia".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.