Cultura antica, fata in fata cu incultura moderna
Ghizii turistici din Roma au multe de povestit despre lipsa de cultura a turistilor straini si despre eforturile necesare pentru a-i face sa inteleaga cite ceva despre istoria monumentelor din capitala italiana. Daca lipsa unor cunostinte despre istoria antica mai poate fi scuzata, profesionistii ramin de-a dreptul trasniti cind constata ca unii turisti nu stiu nici lucruri elementare despre Isus Christos. "Intrebarea tipica pe care ne-o pun este cum procedau gladiatorii pentru a se lupta in interiorul Colosseumului, avind in vedere ca, in prezent, in centrul celebrului monument se afla zona depozitelor, ramasa descoperita. Este cu adevarat greu sa incerci sa-i faci sa inteleaga faptul ca exista o platforma peste depozite", relateaza agentia italiana de presa ANSA, citata de Rompres. Tot legat de acest monument este deja un "lucru obisnuit", au explicat ghizii, sa ii vezi pe turisti cum fac ochii mari de mirare cind le spui ca imparatul Nero si Colosseumul nu au fost contemporani si ca Nero nu ii putea omori pe crestini aici. "Este o informatie socanta pentru toti, chiar si pentru spanioli si italieni. Ramin pur si simplu siderati cind li se explica faptul ca pe vremea lui Nero acolo exista un lac".
Unde e ingropat Isus?
"Scuzati, dar unde este ingropat Isus Christos? Unde a trait?". Aceasta este una dintre intrebarile care ii enerveaza cel mai mult pe ghizi. "Cind le spunem ca Isus Christos nu a fost niciodata in Roma, ne privesc cu uimire si ramin perplecsi". Cei care cred ca Isus ar fi ingropat in Roma nu sint numai cazuri izolate de turisti americani sau australieni, ci si europeni. "Un caz-limita, a explicat unul dintre ghizi, mi s-a intimplat cu un american care mi-a spus: "In cursul explicatiilor dumneavoastra ati vorbit mereu de inainte de Christos si dupa Christos. Dar cine este acest Christos"?" Unui alt ghid i s-a intimplat, in schimb, sa fie intrebat, in timp ce dadea explicatii despre Catedrala Sfintul Petru si indica fereastra la care apare Papa Ioan Paul al II-lea: "Dar cine este Papa?".
Destinatii istorice, bifate in viteza
Persoanele care practica turismul de masa, grabite, "care merg pe scurtatura", care ramin in capitala Italiei maximum 48 de ore, dovedesc o pregatire foarte sumara privind istoria Romei, plina de locuri comune si false credinte, pescuite din filme sau din auzite. Este mai interesat sa se fotografieze, sa arate prietenilor si rudelor pe unde au fost, sa se amuze, sa-si puna pe cap coroana de vechi roman, decit sa cunoasca cu adevarat Roma si originile ei. "Turistii care au cele mai mari greutati in a intelege cultura noastra sint argentinienii. Unul dintre ei m-a intrebat, referindu-se la vestigiile arheologice pe care le-a vizitat in cursul zilei: "Toate aceste lucruri vechi, distruse, murdare, de ce le tineti in oras? De ce nu curatati totul si nu faceti un frumos parc verde?"". O turista japoneza l-a intrerupt pe un ghid atunci cind acesta ii arata Arcul lui Constantin si l-a intrebat: "Made in Italy?". Era convinsa ca a fost copiat dupa Arcul de Triumf de la Paris, desi Napoleon a trait cu mult timp dupa Constantin. Cind turistii ajung la Capela Sixtina ramin adesea dezamagiti. "Isi imagineaza ceva de tip baroc - explica ghizii - au auzit vorbindu-se despre ea si cred ca este bogata in materiale, pompoasa si cind o vad sint uimiti, intrebindu-se cum se face ca este atit de celebra". Nu rareori americanii ii intreaba pe ghizi: "Dar celelalte 15 capele?", crezind ca denumirea Capela Sixtina, tradusa in engleza, inseamna a 16-a capela ("Sistine" sau "Sixtine" Chapel se pronunta asemanator cu "sixteen", adica "saisprezece").


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.