Pentagonul are in vedere schimbari radicale in strategia militara a Statelor Unite. Este luata in calcul inlocuirea vechii strategii - conform careia armata americana trebuie sa fie capabila sa poarte doua razboaie simultan - si restructurarea fortelor militare astfel incat Pentagonul sa poata sustine o singura campanie peste hotare si sa aloce in schimb mai multe resurse pentru apararea teritoriului SUA si luptei impotriva terorismului. Aceasta dezbatere are loc in cadrul revizuirii strategiei militare a SUA, comandata de Congres la fiecare patru ani, si va fi hotaratoare pentru dimensiunile viitoare ale armatei si pentru destinatia sutelor de miliarde de dolari alocati Pentagonului din bugetul SUA, scrie "The New York Times", care vede in aceste discutii o recunoastere implicita din partea administratiei de la Washington a faptului ca mentinerea trupelor in Irak si Afganistan, alaturi de cerintele campaniei mondiale impotriva terorismului impovareaza peste puteri armata.

Este pentru prima data in ultimele decenii cand Pentagonul pune serios sub semnul intrebarii strategia celor doua razboaie simultane. Aceasta asigura resurse pentru o campanie majora, cum a fost razboiul din Golf din 1991 sau invazia in Irak din 2003, armata pastrandu-si capacitatea de a raspunde in caz de nevoie intr-o maniera similara oriunde in alta parte pe glob. Concentrarea pe lupta impotriva terorismului si pe apararea teritoriului american va avea un impact urias asupra armatei americane, care va suferi o restructurare profunda.

Daca in cazul strategiei pentru doua razboaie este nevoie de arme de inalta tehnologie, in special avioane, in cazul strategiei concentrate pe razboiul antiterorist, Pentagonul va avea probabil nevoie de mai putini militari, dar de un numar mai mare de unitati pentru operatiuni speciale, constata ziarul american. Cheia in decizia schimbarii radicale a strategiei militare americane consta, se pare, in evaluarea situatiei impuse de prezenta in Irak si daca aceasta reprezinta o povara prea mare pentru a permite implicarea Pentagonului in alte doua razboaie simultan.

Prezenta in Irak nu reprezinta o mobilizare suficient de mare pentru a fi considerata un razboi conventional, dar nici suficient de mica pentru o misiune de mentinere a pacii. Pentagonul are in prezent 138.000 de militari in Irak, cu numai 13.000 mai putini decat in timpul ofensivei, pana cand Bush a anuntat incetarea operatiunilor majore.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.