Partidul socialist grec PASOK a obtinut majoritatea absoluta in Parlamentul monocameral, cu 160 de mandate din totalul de 300, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea sufragiilor din 85% dintre sectiile de votare.
Formatiunea a obtinut 43,9% din voturi, in timp ce partidul rival, Noua Democratie (ND) a primit 34% din sufragii si 93 de mandate, cel mai slab rezultat de la infiintarea sa, in 1974, arata rezultatele aproape definitive, informeaza NewsIn, citand AFP.

"Suntem uniti in fata marii responsabilitati pe care mi-o asum (...) cerem grecilor sa-si uneasca fortele (...) stim ca vom reusi", a declarat Georgios Papandreou, liderul PASOK, in fata multimii de simpatizanti care isi exprimau bucuria in fata sediului partidului, situat in centrul Atenei.

Papandreou le-a cerut grecilor sa "intoarca pagina" in raport cu dreapta lui Karamanlis, care, confruntat cu o degradare a situatiei finantelor publice, a fost constrans sa convoace alegeri anticipate la jumatatea mandatului.

"Incepem un mare efort national (...) nimic nu va fi usor, trebuie sa depunem o munca asidua pentru a rezolva problemele", a subliniat Papandreou in discursul victoriei. "Cunosc posibilitatile acestei tari, in prezent sufocate de coruptie si risipa, ma angajez sa deschid o noua cale a carei axa va fi cetateanul (...) le cer, de asemenea, tuturor partidelor de stanga sa se alature acestui efort", a adaugat viitorul premier.

Viitorul premier, Georgios Papandreou, presedintele Internationale Socialiste, a facut campanie promitand sustinerea celor cu venituri mici, relansarea economiei si lupta impotriva coruptiei.

Actualul sef al Guvernului, Costas Karamanlis, in varsta de 53 de ani, a suferit consecintele infrangerii sale. "Singura cale onesta si responsabila", din punctul sau de vedere, este de a-si asuma responsabilitatea acestei infrangeri si de a demara procedura de convocare a unui congres extraordinar al partidului in decurs de o luna. "Este evident ca nu voi mai fi candidat" la conducerea Noii Democratii, a adaugat el. Karamalis a recunoscut victoria socialistilor intr-un apel telefonic dat rivalul sau Georgios Papandreou.

Karamanlis a adus dreapta la putere dupa 20 de ani de dominatie socialista si a mentinut-o la guvernare timp de cinci ani. Ales la conducerea partidului in 1997, Karamanlis a facut un pariu politic, convocand, ca si in 2007, alegeri legislative anticipate la jumatatea mandatului, intrucat avea nevoie de o reconfirmare inainte de a adopta masuri de austeritate.


"Am luat decizii dificile si necesare (...), cetatenii nu au aprobat planul meu pentru a scoate tara din impas, le respect parerea, ei sunt cei care au ultimul cuvant", a subliniat Karamanlis.

"Este vorba de o mare victorie istorica, de o victorie personala a lui Georgios Papandreou", considera Evangelos Venizelos, un finantator al PASOK, in fata multimii stranse la sediul formatiunii.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a transmis duminica felicitari lui Papandreou, intr-o scrisoare data publicitatii de Elysee.

Potrivit proiectiilor Ministerului de Interne, extrema-dreapta (Laos) a crescut fata de 2007, cand a primit 3,8% din voturi, Astfel, la aceste alegeri a fost votata de 5,6% din electoratul care s-a prezentat la urne si dispune de 15 mandate in noul Parlament. Formatiunea intra in Parlament pentru prima data de la reintroducerea democratiei in Grecia, in 1974.

Stanga radicala Syriza a primit 4,5% din voturi si 12 fotolii in legislativ, in timp ce partidul comunist stalinist KKE a obtinut 7,6% din sufragii si 21 de mandate.

Aproape 10 milioane de greci au fost chemati la urne, iar participarea a atins 82%, in conditiile in care votul este obligatoriu, in principiu, potrivit sondajelor difuzate de posturile de televiziune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.