Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis Kremlinului o lista cu cercetatori rusi despre care israelienii cred ca ajuta Iranul sa dezvolte bomba nucleara, iar lista a fost prezentata cu ocazia recentei vizite secrete in Rusia, relateaza Times online.
Netanyahu s-a dus la Moscova luna trecuta, impreuna cu Uzi Arad, consilierul sau pentru securitate nationala, potrivit NewsIn.

"Am auzit ca Netanyahu a transmis o lista si dovezi concrete ce arata ca cetateni rusi ajuta iranienii sa dezvolte bomba", a spus o sursa din Ministerul rus al Apararii. "De aceea s-a pastrat secretul. Ideea era ca Moscova sa nu fie pusa intr-o situatie stanjenitoare, nu neaparat sa se treaca la actiune", potrivit sursei.

Surse israeliene au spus ca intalnirea in cursul careia premierul israelian a numit expertii rusi a fost una tensionata. In capitalele occidentale, aceste lucruri sunt tratate insa cu precautie, iar oficiali americani si britanici au spus ca implicarea cercetatorilor rusi apartine trecutului.

Potrivit oficialilor americani, ingrijorarile legate de actiunile unor experti rusi, care actionau fara aprobare oficiala, au fost aduse in discutie de Agentia Internationala pentru Energie Atomica intr-un raport emis in urma cu peste un an. "A existat un ajutor din partea rusilor, nu a guvernului, ci din partea unor indivizi", a spus David Albrights, fost inspector pentru armament.

Insa, oficialii israelieni insista ca orice cercetaror ruse care ar lucra cu Iranul nu ar putea face asa ceva decat cu aprobare oficiala. In plus, Robert Einhorn, consilier pentru neproliferare al lui Hillary Clinton, a declarat ca unele companii ruse au furnizat material folosit de Iran in fabricarea de rachete balistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.