David Cameron, liderul principalului partid de opozitie britanic, creditat cu sanse mari de a fi viitorul premier dupa alegerile de anul viitor, si-a reiterat sambata intentia de a continua lupta impotriva tratatului european de la Lisabona, in pofida aprobarii documentului de catre irlandezi.
"Cat timp tratatul inca va fi examinat sau dezbatut in vreo parte a Europei, vom continua sa ne batem pe tema unui referendum si, daca va mai fi cazul, vom organiza acest referendum la viitoarele alegeri legislative si voi cere populatiei britanice sa voteze 'nu' ", a declarat Cameron imediat dupa anuntarea rezultatului referendumului de vineri din Irlanda, arata NewsIn.

Intr-o a doua incercare, dupa ce initial au respins textul anul trecut, irlandezii au votat "da" in proportie de 67,13% la referendumul de vineri pe tema tratatului european de la Lisabona, a anuntat sambata Comisia Electorala. In iunie 2008, electoratul irlandez respinsese tratatul cu 53,4% din voturi.

David Cameron a spus ca este "nedrept" faptul ca irlandezii au fost chemati sa voteze de doua ori asupra unui tratat "care ne afecteaza vietile tuturor", in timp ce britanicii nu au avut posibilitatea sa se pronunte nici macar o data.

Liderul Partidului Conservator a reiterat promisiunea sa de a organiza in Regatul Unit - unde tratatul a fost ratificat pe cale parlamentara in 2008 - un referendum asupra acestui text, in cazul in care el nu este ratificat inca in intreaga Uniune Europeana in momentul in care partidul sau va ajunge la putere.

Potrivit sondajelor, conservatorii ii devanseaza cu mult pe laburisti in intentiile de vot privitoare la viitorul scrutin legislativ prevazut sa aiba loc cel mai tarziu in iunie 2010.

"Am avut o pozitie constanta, vrem sa facem parte din Uniunea Europeana, dar nu credem ca ea ar trebui sa se schimbe fara ca pentru aceasta sa fie ceruta si parerea poporului britanic", a explicat Cameron. "Toata lumea in Europa imi cunoaste pozitia. Cred ca Tratatul de la Lisabona este o directie gresita pentru Europa", a adaugat el.

In iunie, conservatorii britanici s-au retras din principala coalitie de centru-dreapta din Parlamentul European pentru a forma un nou bloc "antifederalist" controversat.
Polonia si Republica Ceha sunt in prezent singurele tari care mai trebuie sa ratifice textul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.