Firavele reforme economice initiate acum trei ani de guvernul comunist din Coreea de Nord au inceput sa dea roade, putinii oameni care reusesc sa castige peste medie putand fi lesne remarcati pe strazile din Phenian dupa tinutele roz, rosii sau galbene sau prin accesoriile chinezesti achizitionate recent, care inlocuiesc traditionalele tinute cenusii, specifice proletariatului nord-coreean.

Intreprinzatorii isi cheltuiesc banii pe singurele "articole de lux" existente pe piata, adica obiecte de vestimentatie extrem de colorate, fabricate in China. Intr-o tara in care magazinele, toate de stat, sunt mai degraba goale, luxul chinezesc este mare lucru pentru femeile care schimba cu mare mandrie tinuta tovaraseasca - fusta neagra, bluza alba - pe o rochie roz asortata eventual cu o umbrela de soare. La randul lor, barbatii cu "dare de mana" au inlocuit traditionala salopeta cu tricouri si costume fara cravata, iar in zilele ploioase fac parada cu cizme de cauciuc rosii.

Podoabele chinezesti au devenit si ele simboluri ale noilor imbogatiti, care, dupa ce au umblat ani de zile cu insigne ale conducatorilor, poarta cu mandrie brose stralucitoare. Ei au strans banii dupa ce statul le-a permis sa se lanseze ca liber-profesionisti sau in sfera serviciilor: unii muncesc in baruri de karaoke, in timp ce altii filmeaza pe casete video diverse evenimente familiale. Altfel spus, indivizii care incep sa faca bani pot sa-si achizitoneze diverse bunuri existente pe piata, fara a mai fi nevoiti sa se ascunda.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.