Fostul ministru de finante al Japoniei, Shoichi Nakagawa, constrans sa demisioneze la inceputul anului dupa ce a aparut in stare de ebrietate la o reniune a G7, a fost gasit mort la domiciliul sau din Tokyo, a anuntat duminica politia, informeaza AFP.
"Am fost anuntati ca fostul ministru de finante Nakagawa a fost gasit mort, dar nu stim inca detaliile", a declarat o purtatoare de cuvant a politiei metropolitane din Tokyo. "Va fi efectuata o autopsie in cel mai scurt timp, pentru a determina cauzele mortii", a adaugat ea, potrivit NewsIn.

Potrivit presei, Nakagawa, in varsta de 56 de ani, a fost gasit mort duminica dimineata de sotia sa, in dormitor, la domiciliul din cartierul Setagaya, din vestul capitalei Tokyo. Deocamdata anchetatorii nu au gasit niciun bilet de adio care sa acrediteze ipoteza sinuciderii, dar in aceleasi timp a fost indepartata si ipoteza unei omucideri.

Nakagawa a fost invins la alegerile legislative din 30 august in circumscriptia sa din Hokkaido, pe care a mostenit-o de la tatal sau in 1983. Aceste alegeri s-au soldat cu o infrangere de proportii pentru formatiunea sa, Partidul Liberal-Democrat (PLD), scos de la putere dupa ce practic a condus viata politica nipona aproape fara intreruprere timp de mai bine de o jumatate de secol.

In februarie, Nakagawa demisionase din guvernul premierului Taro Aso, dupa ce s-a prezentat intr-o evidenta stare de ebrietate la o conferinta de presa sustinuta in incheierea unei reuniuni ministeriale a G7 care a avut loc la Roma. El si-a justificat vocea lenta, roseata din obraji, incapacitatea de a-si incheia frazele si somnolenta printr-un exces de medicamente antigripale. [Scandal in Japonia, dupa ce ministrul de finante a aparut beat la o conferinta de presa] [VIDEO: Ministrul japonez de finante, acuzat ca s-a imbatat la G7, va demisiona]

Shoichi Nakagawa, un nationalist adept al declaratiilor socante, fusese anterior ministru al economiei, comertului si industriei, apoi ministru al agriculturii in timpul mandatului premierului Junichiro Koizumi (2001-2006). Avea, de asemenea, inalte responsabilitati in cadrul partidului. Inainte de a demisiona era considerat un posibil viitor candidat la postul de premier. Dupa o scurta cariera de bancher, el a intrat in politica in 1983 pentru a prelua stafeta de la tatal sau, un celebru lider politic al insulei Hokkaiko care s-a sinucis in mod misterios.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.