Pentru ca s-a apucat sa-si intretina convivii de la Kaliningrad, Vladimir Putin si cancelarul Gerhard Schroeder, cu glume si ironii la adresa britanicilor si a bucatariei lor, presa insulara l-a calcat in picioare, ieri, pe Jacques Chirac. Toate ziarele si tabloidele britanice, de la serioasele "Times" si "Daily Telegraph" pana la popularele "Sun" sau "Daily Mirror", s-au napustit asupra presedintelui francez, pentru presupusele sale ironii privitoare la talentele culinare ale englezilor.

"Gafa diplomatica majora", "Chirac a luat-o razna", "un snob care pute a usturoi", "rasist viclean, rau si meschin", "vulgar si nedemn" sunt doar cateva dintre titlurile si calificativele cu care l-au cadorisit ziaristii britanici pe seful statului francez. Chirac si-a atras furia presei de dincolo de Canal mai ales pentru doua observatii, e drept foarte sensibile in Marea Britanie, si care au fost date in vileag de cotidianul "Liberation".

Potrivit ziarului, Chirac ar fi comentat ironic ca "singurul aport britanic la agricultura europeana a fost vaca nebuna", adaugand ca "nu poti avea incredere in niste oameni care au o bucatarie atat de proasta". Taxata prompt drept "vulgara, nepotrivita si nedemna pentru un sef de stat", atitudinea lui Chirac i-a facut chiar pe unii jurnalisti britanici s-o indemne public pe regina Elisabeta a II-a "sa-i dea una in cap prost crescutului cu un platou cu fasole", cand va fi primit la palat, cu prilejul summitului G8.

Oricum, pentru presa britanica, cuprinsa brusc de un acces nationalisto-culinar, Chirac traieste pe alta lume, din moment ce si cel mai sovin bucatar francez recunoaste azi ca Londra a detronat Parisul din topul capitalelor gastronomiei europene. Iar criticile venite din partea presedintelui unei tari care a impus "broastele si melcii ca delicii culinare" reprezinta de-a dreptul o obraznicie. Chirac va fi insa razbunat cu varf si indesat la banchetul oferit de scotieni sefilor de stat si de guvern participanti la G8, unde meniul va fi exclusiv... frantuzesc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.