Reprezentantii statelor africane reuniti in Libia vor incheia azi o reuniune al carei scop a fost sa stabileasca impreuna ce vor cere pentru Africa la summitul G8, al celor mai bogate tari din lume, summit care incepe maine in Scotia. Africa si saracia in care se zbate continentul sunt principalele dar nu singurele subiecte de pe agenda reuniunii G8.

Uniunea Africana va da o declaratie comuna prin care e de asteptat sa ceara stergerea tuturor datoriilor continentului si masuri pentru dezvoltarea comertului cu Occidentul.

In acelasi timp, declaratia ar urma sa puna accent si pe dorinta liderilor africani pentru o mai buna guvernare a statelor de pe continent, promitand transparenta. La discutii, liderul libian Muammar Gaddafi a cerut liderilor africani sa nu mai cerseasca mila Occidentului.

"Viitorul Africii nu poate fi construit pe cerseala. Cersitul la usa marilor state nu reprezinta un viitor." "Avem nevoie de un plan de cooperare intre noi si restul. Nu trebuie sa cersim niste banuti pe la usa tarilor dezvoltate fiindca asa facem rau Africii", a spus liderul libian, adaugand ca Africa merita sa fie umilita pentru ca s-a inglodat in asa mari datorii.

Apropos, a intrebat Gaddafi, cum s-au folosit acei bani? Pe salarii? Ar trebui sa folosim banii pe proiecte viabile care vor da roade, astfel incat sa ne putem plati datoriile, a subliniat liderul libian.

Si totusi, declaratia finala a Uniunii Africane va cere probabil grupului G8 sa stearga toate datoriile africane, de 350 de miliarde de dolari, nu doar 40 de miliarde cat ar fi planificat.

Asadar, asteptarile pentru summitul celor mai bogate opt state ale lumii sunt mari, dar e greu de spus la ce rezultat se va ajunge. Ca la orice summit, negocierile intre state s-au incheiat deja, inainte de inceperea reuniunii.

Se pare ca exista un acord asupra stergerii unor datorii si acordarii de ajutor Africii. Nu aceeasi armonie domneste la capitolele comert si schimbari climatice.

Chiar si daca s-a ajuns la anumite intelegeri, vor exista conditii dure care, din punctul de vedere al Africii, vor pune obstacole acestor intelegeri.

Iar liderii celor mai bogate state ale lumii nu au spus incã limpede de ce sacrificii e nevoie ca saracia din Africa sa devinã istorie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.