Guido Westerwelle, liderul liberalilor din Germania, ar putea deveni primul ministru de externe din Europa care este homosexual declarat, ceea ce ar putea constitui un punct sensibil in relatia Germaniei cu tari din Orientul Mijlociu sau din Asia, comenteaza AFP.
Partidul liberal FDP este aliat al conservatorilor in viitorul guvern al lui Merkel, iar Guido Westerwelle va fi al doilea om in Executiv, revenindu-i, potrivit traditiei, functia de ministru de externe.

Este deja un fapt obisnuit in Europa ca unii politicieni sa fie homosexuali, dar, potrivit analistilor, orientarea sexuala a lui Westerwelle ar putea constitui un handicap in regiuni precum Orientul Mijlociu sau Asia, unde homosexualitatea nu este privita cu ochi buni, comenteaza NewsIn.

"Daca un ministru al afacerilor externe al unui stat important refuza sa il intalneasca, atunci va deveni, in mod evident, o problema", a comentat Eberhard Sandschneider, director al Societatii germane pentru politica externa (DGAP). Totusi, "pana la urma, este vorba de a decide care este interesul national. Restul nu sunt decat chestiuni neesentiale, care nu trebuie luate in considerare", a spus expertul german.

Presa din unele tari precum Arabia Saudita, Singapore sau Rusia ar putea exploata, intr-un anumit context, homosexualitatea lui Westerwelle pentru a evidentia "dacadenta occidentului", considera Volker Perthes, directorul Institutului german pentru politica internationala si securitate (SWP). "Daca o tara are un interes real de a dezvolta relatii diplomatice cu Germania, atunci va putea depasi rapid aceasta problema", a adaugat acesta.

Intr-un interviu pentru AFP, de acum cateva luni, Guido Westerwelle, un avocat de 47 de ani, a respins astfel de motive de ingrijorare. "Sunt convins ca in zilele de azi viata privata nu mai este un obstacol. Faptul ca Angela Merkel a devenit prima femeie cancelar german poate ca a ridicat unele probleme in unele tari. Ea nu a trebuit insa sa isi acopere capul cand a pasit pe covorul rosu in anumite tari arabe", a punctat liderul liberal. "Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a avut, de asemenea, deplasari in tari unde femeile sunt in mod sistematic oprimate", a mai spus Westerwelle.

"Noi, germanii, decidem pe cine alegem pentru a ne reprezenta guvernul, conform criteriilor noastre politice si morale", a evidentiat acesta.

Cotidianul din Koeln Stadt-Anzeiger atrage atentia ca in tari precum Afganistan, Arabia Saudita, Mauritania sau Iran, sharia prevede pedeapsa cu moartea pentru homosexuali, iar in tari din Orientul Mijlociu, Asia sau Africa, homosexualii sunt trimisi la inchisoare.

"Aceasta este revolutia, Germania va fi in continuare condusa de o femeie, iar acum si de un homosexual declarat", comenteaza Tagesspiegel.

Westerwelle si-a facut publica orientarea sexuala pentru prima data in 2004, cand a venit la petrecerea celei de-a 50-a aniversari a Angelei Merkel cu partenerul sau Michael Mronz, un om de afaceri de 42 de ani.

Tageszeitung (dreapta) a enumerat printre punctele tari ale noii guvernari homosexualitatea celui de-al doilea om in stat, dar se intreaba daca "ar fi binevenit cu partenerul sau la receptiile oficiale din Arabia Saudita sau Siria".

Militantii pentru drepturile homosexualilor si lesbienelor se bazeaza pe Westerwelle pentru a-si exercita influenta in tarile unde aceste minoritati sexuale sunt perspecutate. Anul trecut, Westerwelle a mentionat anumite posibilitati de reducere a ajutorului pentru dezvoltare oferit tarilor homofobe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.