Premierul moldovean Vlad Filat a declarat in Parlamentul European, ca noul guvern de la Chisinau va efectua in viitor modificari constitutionale care vor reglementa statutul limbii de stat, sugerand ca limba oficiala ar trebui sa se numeasca limba romana, nu limba moldoveneasca.
Primul-ministrul al R. Moldova Vlad Filat a fost invitat marti la o dezbatare in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, unde a asigurat ca noul guvern de la Chisinau va efectua in viitor modificari constitutionale care vor reglementa statutul limbii de stat a Republicii Moldova. In plus, el a explicat ca decizia de a introduce in Constitutie sintagma "limba moldoveneasca" a fost luata "in anumite conjuncturi", importanta fiind insa acum comunicarea, nu felul in care se numeste limba, informeaza NewsIn.

Raspunzand unei intrebari adresate de europarlamentarul Traian Ungureanu (PDL) in acest sens, Filat a sugerat ca in R. Moldova ar trebui ca limba oficiala sa fie cea romana. "La fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru, cu certitudine, in timp, urmeaza a fi reglementat si sub aspectul normei juridice", a spus premierul moldovean.

Europarlamentarul Traian Ungureanu a evidentiat ca in Constitutia Republicii Moldova, care a fost votata in 1994, se face referire la limba moldoveneasca ca limba oficiala. "De atunci, dispozitiile privitoare la asa-zisa 'limba moldoveneasca' nu au mai fost revizuite. Sper ca noul guvern de la Chisinau sa-si asume aceasta responsabilitate," a declarat Traian Ungureanu.

Problema sintagmei "limba moldoveneasca" se afla in atentia autoritatilor de la Bucuresti de multa vreme, partea romana desfasurand, de-a lungul anilor, demersuri sustinute la nivelul UE pentru eliminarea acestei referiri din documentele comunitare, considerand-o "o sintagma politica", folosita "dintr-un impuls pur politic" de autoritatile de la Chisinau, cu scopul "inventarii unei identitati", dupa cum spunea Adrian Cioroianu, care in 2007 era ministru de externe.

Premierul moldovean “s-a conversat” cu Elena Basescu

Comisarul roman pentru multilingvism Leonard Orban a explicat in 2007 ca UE nu poate sa opreasca o tara sa isi numeasca limba oficiala asa cum vrea.

Voronin a declarat in repetate randuri ca limba moldoveneasca este mama limbii romane, acuzand autoritatile de la Bucuresti ca ameninta statalitatea tarii sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.