Cel putin 113 de persoane au murit marti in insulele Samoa in urma unui cutremur de 8 grade ce a provocat un tsunami.
Localnicii si turistii straini nu au avut decat foarte putin timp la dispozitie pentru a reactiona in fata valurilor uriase ce au ucis cel putin 113 de persoane, a spus Misa Telefoni, vicepremierul insulelor, transmite AFP, citat de NewsIn.

El a declarat ca doua dintre cele mai frecventate hoteluri - Sinalei Reef Resort si Coconuts Beach Resort - au fost grav avariate. "Mi s-a spus ca, pe acea parte a insulei, majoritatea hotelurilor au fost devastate", a declarat Telefoni.

Vicepremierul a mai spus ca propriul var este in stare grava si ca sotia acestuia a murit inecata.

"Populatia povesteste ca s-a produs un cutremur si ca nivelul Oceanului a crescut in cinci minute, deci a fost dificil de reactionat", a spus el.

"Sunt peste 100 de morti, ultima numarare a avut loc la ora 14.00" si aveam 84 cadavre, au spus surse medicale. In Samoa americane au decedat 22 de persoane. Alte sapte au murit in arhipelagul Tonga.

In plus, zeci de persoane sunt date disparute in Samoa, unde comunicatiile cu numeroase sate sunt intrerupte.

Seismul de 8 grade, cu epicentrul localizat la circa 200 kilometri sud-vest de Apia a lovit arhipelagul Samoa, format din statul independent Samoa, ce regrupeaza circa 219.000 locuitori, si Insulele Samoa Americane, administrate de Washingtion si care au 65.000 locuitori.

Cutremurul a fost urmat de un tsunami 20 de minute mai tarziu.

Presedintele Barack Obama a declarat stare de catastrofa in insulele Samoa americane. Potrivit oficialilor, un val de 7,5 metri a distrus numeroase cladiri de pe coasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.