Relatiile ruso-chineze au intrat in sezonul cald o data cu semnarea anul trecut a unui tratat care reglementeaza o disputa de frontiera. Luna viitoare sunt prevazute sa aiba loc in China primele manevre militare comune.

Totusi, vizita lui Hu nu a adus grade in plus in incalzirea relatiilor bilaterale. Intr-o declaratie comuna pe opt pagini, data publicitatii dupa o intalnire la Kremlin prelungita aproape pe parcursul unei zile intregi, cei doi lideri accentueaza dreptul natiunilor de a se dezvolta liber fara interferente din afara, mesaj perceput ca o condamnare a tendintelor Statelor Unite de a-si impune dominatia pe plan mondial. "Declaratia asupra ordinii mondiale a secolului XXI" nu mentioneaza explicit Statele Unite. Dar analistul Andrei Kortunov, de la Fundatia Noua Eurasie, interpreteaza: "Declaratia comuna arata ca nici Moscova, nici Beijingul nu cred in sinceritatea intentiilor celei de-a doua Administratii Bush de a-si repara imaginea de actor unilateral".

Liderii si-au promis sprijin reciproc in combaterea separatistilor ceceni si, respectiv, in instituirea controlului chinez asupra Taiwanului.

Dincolo de aspectul politic, principalul scop al vizitei lui Hu la Moscova a fost obtinerea unei suplimentari a livrarilor de gaze rusesti catre China, iar din acest punct de vedere Hu s-a intors la Beijing cu mainile goale. "Nici o conducta, nici un acces la resurse, nici o amortizare a investitiilor de sase miliarde de dolari", astfel rezuma "partea goala a paharului" analistul Steven O'Sullivan de la Agentia UFG. Putin sublinia de altfel, pentru "Rossiiskaia Gazeta", importanta pe care partile preconizeaza s-o acorde dezvoltarii cooperarii in domeniul militar.

A fost totusi semnat un acord de cooperare intre compania rusa Rosneft si grupul chinez CNPC, prin care China ar trebui sa primeasca in 2006 noua milioane de tone de titei, mai mult decat dublu fata de 2005. Frustrarea Beijingului, care miza pe tranzitarea teritoriului tarii de catre un oleoduct, este cu atat mai mare, cu cat, in iunie, liderul rus s-a angajat la o suplimentare cu mai multe milioane de tone a livrarilor de titei catre Statele Unite.

Rusii se mai tem de chinezi

Hu si-a incheiat vizita in Rusia cu un tur de afaceri in Novosibirsk, centrul industrial din Extremul Orient, unde evenimentul central a fost vizitarea unei fabrici de avioane. Pentru astazi este de asteptat continuarea dialogului pe teren neutru, la un summit central-asiatic din Kazahstan consacrat problemelor de securitate. La nivelul autoritatilor regionale si al oamenilor de rand, relatiile sunt marcate de mai multa suspiciune decat intre lideri, remarca cu aceasta ocazie canalul rus TV-Tentr. 45 la suta dintre rusi vad inca in China un inamic, aratandu-se ingrijorati mai ales de prezenta fortei de munca chineze ieftine in Extremul Orient rus.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.