"Avem confirmarea impactului". Aceste cuvinte, care s-au putut auzi ieri dimineata la NASA, sunt descrierea cea mai succinta a unui succes inregistrat de Agentia spatiala americana. Chiar de ziua Americii, la ora locala 22.55 (8.55 ora Romaniei) s-a produs coliziunea dintre un modul si o cometa, la 133 de milioane de kilometri de Pamant. Experimentul, o premiera abosluta, va aduce informatii noi despre formarea sistemului solar. Coliziunea dintre proiectilul lansat de sonda "Deep Impact" si cometa numita "Tempel 1" a avut loc la ora stabilita si a smuls ropote de aplauze celor prezenti in laboratorul NASA din Pasadena.

O imagine transmisa de sonda aflata la o distanta de 500 de kilometri de cometa Tempel 1 indica prezenta unui mic crater de impact la suprafata cometei, acolo unde a lovit proiectilul. Acesta a fost lansat in scopul culegerii de date despre structura si compozitia chimica a acestor "corpuri cosmice ratacitoare", transmite Rompres. Misiunea lui Deep Impact e desprinsa parca dintr-un scenariu SF demn de Hollywood: lansarea unei nave spatiale la 431 milioane km, de unde sa poata lansa la randul ei o sonda in directia unei comete care se deplaseaza cu o viteza foarte mare.

Craterul provocat de sonda-proiectil, care are o greutate de 369 de kilograme, trebuie sa fie suficient de adanc pentru a permite captarea de imagini ale miezului inghetat al cometei, speranta cercetatorilor NASA fiind ca aceste imagini vor oferi indicii asupra modului in care s-au format planetele si Soarele. Cercetatorii estimau, conform Mediafax, ca impactul va crea un crater de dimensiunile unui stadion in nucleul cometei, nucleu care are un diametru de 6 kilometri.

Cometele sunt bucati masive de gheata si praf cosmic care orbiteaza in jurul Soarelui si care dateaza cam de 4,5 miliarde de ani, avand aproape aceeasi varsta cu sistemul solar. Ele s-au format din materia ramasa dupa ce un nor de gaze si praf cosmic s-a condensat, formand Soarele si planetele.

Cercetatorii spera ca studiind cometele vor obtine indicii despre cum s-a format sistemul nostru solar. Lansata la mijlocul lunii ianuarie, de la centrul NASA din Cape Canaveral, Florida, nava Deep Impact a trimis, in premiera, imagini cu nucleul cometei, de la o distanta de 30 de milioane km. Succesul acestei misiuni intervine exact la timp pentru a remonta moralul NASA. in urma cu doi ani si jumatate, Agentia a fost greu incercata de catastrofa navetei Columbia.

Un astrolog rus da NASA in judecata

In vreme ce NASA sarbatoreste, un tribunal din Moscova are pe rol un proces impotriva agentiei spatiale americane, transmite RIA Novosti, citata de Rompres. Conform avocatului Aleksandr Molohov, clienta sa, astrologul Marina Bai, doreste o interzicere a experimentului american deoarece "incalca valorile sale spirituale si de viata, ca si viata Cosmosului". Bai cere daune de circa 300 de milioane de dolari.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.