In ajunul summitului, Bush da peste nas prietenului sau Tony Blair, refuzand net sa-si schimbe pozitia in problema reducerii emisiilor poluante care provoaca schimbarea climatului global.

In ajunul reuniunii din Scotia a "celor opt" si imediat dupa uriasa manifestatie de la Edinburgh si succesiunea concertelor live din marile orase ale lumii, urmarite la televiziune de peste doua miliarde de oameni, presedintele Bush a administrat un dus rece gazdei summitului, premierul britanic Tony Blair, si sperantelor imensei majoritati a popoarelor lumii, refuzand sa-si schimbe pozitia in ceea ce priveste masurile pentru reducerea emisiilor poluante care perturbeaza grav echilibrul climateric la scara intregii lumi.

Intr-un interviu pentru canalul de televiziune britanic ITV, el a declarat cu toata claritatea ca la discutiile cu partenerii sai din G-8 va pune pe primul plan interesul Americii si ca va respinge orice intelegere de felul protocolului din 1997 de la Kyoto - neratificat de catre SUA -, care stabileste baremuri precise in vederea diminuarii poluarii atmosferice, una din marile preocupari ale comunitatii internationale. "Daca este vorba de ceva in genul protocolului de la Kyoto, raspunsul meu este nu. Ca sa fiu cat mai direct, acceptarea protocolului ar fi ruinat economia noastra", a spus el, referindu-se la costurile, ce-i drept ridicate, pentru marile companii industriale pe care le implica adoptarea masurilor tehnologice menite sa reduca noxele atmosferice.

Intrebat daca pozitia sa nu-l va pune intr-o postura proasta pe prietenul sau Tony Blair, care sustine cu tarie masurile prevazute in documentul de la Kyoto si daca nu este cazul sa dea satisfactie premierului britanic, asa cum acesta l-a sprijinit fara rezerve in privinta interventiei in Irak, Bush a raspuns cu aceeasi sinceritate brutala: "Tony Blair a adoptat deciziile pe care le-a socotit cele mai potrivite pentru mentinerea pacii si castigarea razboiului impotriva terorii. Nu cred ca relatia noastra se bazeaza pe a primi ceva in schimbul a ceea ce ai primit la randul tau. Particip la reuniunea G-8 nu ca sa-l pun intr-o postura proasta sau buna (pe Tony Blair - n.r.), ci pentru a sustine o agenda care corespunde cel mai bine interesului tarii mele".

"Accentul ar trebui pus pe tehnologiile de viitor"

Mai limpede nici ca se poate. Bush a facut, totusi, o concesie viitoarei sale gazde si celorlalti participanti la summit, afirmandu-si speranta ca la summit vor fi abordate chestiunile tehnologiei de viitor pentru reducerea poluarii, respectiv automobilele care sa functioneze pe baza de hidrogen, centralele electrice cu zero emisii poluante si "sechestrarea" dioxidului de carbon in imense puturi subterane.

Masuri care, in opinia ecologistilor, nu privesc, insa, viitorul apropiat, ci pe cel indepartat si care presupun costuri tot atat de ridicate, poate si mai ridicate, decat cele ce pot fi adoptate in prezent. Oricum, tot ca o concesie fata de opinia restului lumii, presedintele a recunoscut ca modificarea climei constituie "o problema semnificativa pe termen lung, de care trebuie sa tinem seama".

Comentand declaratiile sefului executivului american, unul din liderii miscarii Green Alliance (Alianta Verde), Guy Thompson, le-a interpretat ca pe un refuz net de a intreprinde vreo actiune pentru oprirea modificarilor climei, in vreme ce ministrul britanic al mediului inconjurator, Margaret Beckett, a opinat ca negocierile G-8 in aceasta chestiune vor fi stranse si se vor desfasura "pana in ultimul moment".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.