Statele Unite au fost la curent cu o tentativa de puci orientata impotriva liderului venezuelean Hugo Chavez in 2002 si poate chiar au participat la ea, a declarat fostul presedintele american Jimmy Carter, intr-un interviu publicat intr-un ziar columbian.
"Cred ca nu exista nicio indoiala asupra faptului ca, in 2002, Statele Unite erau cel putin la curent sau ar fi putut fi implicate intr-o lovitura de stat", a declarat Carter pentru El Tiempo.

Criticile lui Chavez "fata de Statele Unite sunt, in concluzie, legitime", a adaugat fostul lider democrat, care a primit premiul Nobel pentru pace in 2002. [Chavez: SUA seamana cu un boa care inghite natiunile mici]

Presedintele venezuelean, liderul stangii antiliberale din America Latina, a fost inlaturat de la putere de o junta civilo-militara timp de 48 de ore in aprilie 2002, inainte de a se intoarce la conducere, informeaza NewsIn citand AFP.

Presedintele american din perioada respectiva, George W. Bush, a negat orice implicare a tarii sale in acest puci esuat si l-a invitat pe Chave sa invete ceva din aceasta tentativa.

Carter a apreciat si ca Chavez, ales dupa un scrutin "cinstit" in 1999, a facute reformele necesare in Venezuela, permitandu-le celor care erau de obicei exclusi sa "beneficieze de o parte mai mare din bogatia nationala", dar s-a declarat ingrijorat de "deriva sa autoritara".

El a apreciat si ca popularitatea liderului venezuelean in tara sa si influenta din exterior au scazut.

Carter a ami afirmat ca noul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, i-a marturisit ca vrea relatii normale cu Venezuela. "Dar el (n.r. Chavez) ii face sarcina aproape imposibila", a adaugat Carter, care este de parere ca "relatiile internationale ar fi mai bune daca acesta si-a inceta atacurile si criticile la adresa Statelor Unite".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.