Statele Unite au decis sa renunte la proiectul lor actual de scut antiracheta in Europa Centrala, dupa ce au revizuit in scadere amenintarea iraniana, au anuntat surse concordante, citate de AFP.
Casa Alba a anuntat ieri "o ajustare majora si o imbunatatire a sistemului european de aparare antiracheta", care prevedea desfasurarea, pana in 2013, a unui radar in Cehia si a unor rachete de interceptare in Polonia, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell.

"Proiectul precedent se bazeaza pe estimarea potrivit careia Iranul era hotarat sa dezvolte un program de rachete cu raza lunga de actiune (ICBM)", dar, "potrivit celor mai recente informatii, sunt concentrati mai degraba pe dezvoltarea capacitatilor cu raza scurta si medie de actiune", a declarat el, potrivit NewsIn.

Potrivit unui oficial din domeniul apararii americane, sistemul "se indeparteaza de acum de un concept de scut antiracheta mare, de un radar mare" si va fi "mai adaptabil", El a confirmat astfel informatiile publicate anterior de Wall Street Journal. Sursa a precizat ca modificarile viitoare "nu inseamna ca aceste tari (Cehia si Polonia - n.red.) nu vor participa" la noul proiect.


Renuntarea la scutul antiracheta: Esec al politicii SUA in Europa

Joi, premierul ceh Jan Fischer a declarat ca presedintele american Barack Obama l-a sunat pentru a-l anunta ca Washingtonul renunta la proiect. "Cehia a luat act de aceasta decizie", a adaugat Fischer. Oficiali americani urmeaza sa informeze joi dupa-amiaza tarile membre NATO de decizia adoptata de Statele Unite privind viitorul proiectului de scut antiracheta in Polonia si Cehia, a declarat un diplomat al Aliantei. O delegatie americana a discutat joi dupa-amiaza cu responsabili polonezi, la Varsovia, in dosarul scutului. Participantii la reuniune au refuzat, insa, orice comentariu. Pentagonul a negat ca ar fi cedat in fata cererilor Moscovei, care s-a opus intotdeauna vehement proiectului american de aparare antiracheta, lansat de administratia Bush. Schimbarile in acest dosar nu au nicio legatura cu Rusia, a subliniat Morrell.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, ar urma sa aiba o conferinta de presa joi, la ora locala 10.30 (17.30 ora Romaniei), pentru a explica aceste decizii. Pe de alta parte, potrivit RIA Novosti, presedintele Barack Obama ar urma sa discute cu presa la 17.00 ora Romaniei. Iar ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski a sugerat ca anuntul facut de Obama ar putea fi diferit de ceea ce asteapta toata lumea.
In Polonia si Cehia, reactiile de dezamagire si ingrijorare nu s-au lasat asteptate. "Daca se confirma, va fi un esec al reflectiei pe termen lung a administratiei americane in aceasta parte a Europei", a declarat pentru postul de televiziune TVN24 Aleksander Szczyglo, seful biroului pentru securitate nationale al Presedintiei polonez. El a amintit ca proiectul de scurt are atat o dimensiune militara, cat si una politica si strategica pentru Europa Centrala.

"Nu este o veste buna pentru statul ceh, pentru libertatea si independenta Cehiei", a declarat fostul premier ceh Mirek Topolanek, al carui guvern de centru-dreapta a semnat cu Washingtonul un acord privind instalarea unui radar intara sa, in cadrul proiectului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.