Coalitia de stanga, in exercitiu, si-a pastrat majoritatea in Parlamentul norvegian dupa alegerile legislative de luni, arata rezultatele oficiale comunicate dupa numararea a 99,9% din voturi.
Cu precautie, liderii principalelor partide au luat act de avansul obtinut de alianta de la putere, din care fac parte stanga socialista si un partid de centru, reunite in jurul laburistilor, principala forta politica a tarii, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Este bine sa fim putin precauti, dar, tinand cont de modul in care se prezinta lucrurile, se pare ca putem sa continuam" la guvernare, a declarat premierul laburist Jens Stoltenberg, in timpul unei intalniri cu liderii politici din Parlament.

Stanga a obtinut majoritatea de 86 de mandate din totalul de 169 din Parlament, potrivit proiectiilor oficiale.

Aflat la putere din 2005, acesta este primul guvern reales in aceasta tara scandinava bogata din 1993.

Opozitia de dreapta este creditata cu 83 de mandate, dintre care 40 obtinute de Partidul Progresului. "Cu aceeasi precautie (ca si Stoltenberg - n.red.), totul arata ca alianata 'rosu-verde' (aflata la putere - n.red.) a castigat", a recunoscut si Siv Jensen, presedintele Partidului Progresului.

Pentru a detine majoritatea absoluta, o tabara trebuie sa aiba minim 85 de mandate. La alegerile legislative precedente, din 2005, stanga a obtinut 87 de mandate.

Membru al Partidului Laburist, cel mai mare din tara, premierul Jens Stoltenberg, aflat la putere din 2005, se lauda ca a condus Norvegia in timpul crizei economice fara probleme, datorita imensului "fond petrolier", care era de 277 de miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie. Tara scandinava s-a confruntat cu o recesiune scurta si are in prezent cea mai mica rata a somajului din Europa, 3%.

Prinse intre ortodoxia bugetara si cererile populatiei alimentate de marimea fondului petrolier, guvernele succesive se lovesc de "blestemul abundentei petroliere", considera politologul Frank Aarebrot. Potrivit normelor, statul poate sa foloseasca maxim 4% din fondul petrolier pentru a-si echilibra bugetul, in perioade normale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.