Seful diplomatiei spaniole, Miguel Angel Moratinos, a criticat decizia cotidianului El Mundi de a publica un interviu cu istoricul britanic David Irving, condamnat pentru negarea Holaustului si expulzat din Austria.
"In ciuda dreptului absolut la libertatea de exprimare, ministrul deplange faptul ca un spatiu si o tribuna i-au fost date unui istoric care neaga tragedia Holocaustului", a declarat un purtator de cuvant al lui Moratinos, cu ocazia unei reuniuni a sefilor diplomatiei europene la Stockholm. "Acest gen de afirmatii raneste sentimentele poporului evreu", a adaugat acesta. potrivit NewsIn.

El Mundo a publicat, sambata, un interviu cu David Irving, in cadrul unei serii de intrevederi cu mai multi istorici, cu ocazia a 70 de ani de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. "Nu impartasim multe lucruri din cele spuse de el, dar ii aparam dreptul de a vorbi", a scris cotidianul in editorial, pentru a-si justifica decizia.

Intr-o scrisoare publicata, miercuri, de cotidian, ambasadorul Israelului in Spania, Raphaël Schutz, i-a cerut directorului de la El Mundo sa renunte la publicarea interviului. "Nu suntem in fata unui caz pentru care am putea invoca libertatea de exprimare", a spus diplomatul. Decizia de a publica un astfel de interviu raspunde la "o postura care pune in acelasi registru cuvintele unui istoric stimat de intelectuali si pe cele ale unui sarlatan falsificator criminal, care a fost condamnat in Austria", a afirmat acesta.

David Irving este autorul volumului "Hitler's War", aparut in 1977, in care minimizeaza atrocitatile naziste si incearca sa il exonereze pe Adolf Hitler de responsabilitate in ceea ce priveste lagarele de concentrare. Irving a afirmat chiar ca nu au existat camere de gazare la Auschwitz si ca numarul victimelor evreiesti a fost mult exagerat.

Arestat in 2005 in Austria, unde negationismul este incriminat prin lege, a fost condamnat in febriarie 2006 la trei ani de inchisoare pentru ca a negat realitatea Holocaustului, dar a fost eliberat si expulzat in decembrie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.