Festivalul de Film de la Venetia l-a celebrat intr-o maniera ironica pe Silvio Berlusconi, printr-un documentar interzis la televiziunile din Italia, detinute in mare parte de premierul italian, care il prezinta pe cel mai puternic, dar si cel mai zambitor om din stat in rolul unui magician.
"Videocracy", filmul lui Erik Gandini, a fost interzis la televiziunile italiene, dar a fost proiectat, vineri seara, la festivalul venetian dedicat cinematografiei.

Pelicula lui Gandini debuteaza cu imaginile de arhiva ale unei televiziuni regionale din anii 70. Montajul face apoi trecerea la realitatea din presa italiana de dupa 2000, cu defilarea femeilor-obiect, care dau "furioasa impresie ca televiziunea italiana este un bordel ambulant", comenteaza presa de specialitate.

Pentru Erik Gandini, nascut si crescut in Italia, dar care locuieste acum in Suedia, mesajul este simplu: Italia a devenit o republica-TV, controlata de Berlusconi, unde divertismentul si politica se amesteca. "Aveti o imagine a generatiei actuale, obsedata de brand-uri (...) care nu e prea interesata de politicile din lume", a spus Gandini. De vreme ce 80% dintre italieni folosesc televiziunea ca sursa prima de informare, ziarele nemaiavind cititori, puterea acesteia creste controlul pe care il exercita premierul italian, considera Gandini.

Persoana cea mai puternica din Italia este si cea mai surazatoare, se arata in film, care ne da si ecuatia gloriei: puterea revine celui care distreaza. Pana si titlul filmului este o critica a felului in care Silvio Berlusconi pare a-si fi construit forta, speculand puterea imaginilor si a canalelor de televiziune asupra oamenilor. Videocratia semnifica puterea imaginii, care ajunge sa impuna modele si retete de viata.

Documenatrul a fost etichetat ca fiind o satira ofensatoare pentru autoritatile italiene. Televiziunea publica RAI a refuzat, la finele lui august, sa difuzeze reclama pentru acest film, considerand-o "jignitoare pentru onoarea si reputatia personala a prim-ministrului italian".

Mediaset, imperiul media controlat de Berlusconi, include Canale 5, Italia 1 si Retequatro. Forbes Magazine l-a catalogat pe premierul italian, in 2002, drept cea mai prospera persoana din Italia, cu o avere de 7,2 miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.