Premierul britanic Tony Blair a declarat la postul de televiziune MTV, la sfarsitul saptamanii, ca "daca anulam datoriile celor mai sarace tari, acest lucru ar avea un impact deosebit asupra economiilor lor". El a facut aceasta declaratie cu referire la summitul G8, care va incepe miercuri in Scotia. Blair s-a aratat insa mai retinut in ceea ce priveste posibilitatea adoptarii la G8 a unor solutii pentru prevenirea incalzirii climatice.

In localitatea scotiana Gleaneagles sefii de stat si de guvern ai celor mai industrializate state (SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia, Italia, Franta, Germania si Rusia) vor incerca sa se puna de acord in privinta solutionarii unora dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta in prezent omenirea: saracia din Africa si efectul de sera.

In ajunul summitului G8, sfarsitul de saptamana a stat partial sub semnul demonstratiilor, dar in mult mai mare masura sub cel al muzicii. Pe cand la Edinburgh mii de scotieni au ales sa demonstreze impotriva saraciei in lume, zece mari orase ale lumii (Londra, Paris - Versailles, Roma, Berlin, Philadelphia, Tokyo, Barrie, Cornwall, Johannesburg si Moscova) au fost gazdele maratonului muzical Live 8, care si-a propus sensibilizarea opiniei publice si in primul rand a liderilor G8 fata de saracia de pe continentul african. Peste un milion de spectatori si peste trei miliarde de telespectatori au asistat, potrivit organizatorului celui mai mare eveniment muzical international, Bob Geldof, la concerte. "Nu vrem mila, vrem dreptate", a spus, in numele artistilor prezenti pe scena la Londra, vocalistul formatiei U2, Bono.

Celebra formatie Pink Floyd, destramata cu peste 20 de ani in urma, a aparut pentru prima oara din nou. Acest gest l-a determinat pe vocalistul trupei Green Day, Billie Joe Armstrong, sa semnaleze liderilor politici: "Daca astia au reusit sa se puna de acord, veti reusi si voi. Ca doar sunteti liderii lumii, puterea e a voastra!".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.