Parlamentarul italian Alessandra Musolini intentioneaza sa-i dea in judecata pe producatorii filmului romanesc "Francesca", considerand ca pelicula include insulte la adresa sa, in care este acuzata de rasism.
Filmul lui Bobby Paunescu a fost totusi primit cu entuziasm la Festivalul de film de la Venetia, unde a fost prezentat in sectiunea Orizzonti, dupa cum relateaza presa italiana.

Nepoata dictatorului Benito Mussolini spune ca isi va consulta avocatul in legatura cu aceasta problema, considerand anormale derapajele de limbaj din filmul ce reprezinta Romania la Festivalul International de la Venetia. "Voi vorbi cu avocatul meu si vom vedea ce se va intampla, pentru ca nu mi se pare normal sa se intample asa ceva. Cand am vorbit despre violenta unor romani din Italia nu am citat statistici si numerele. Acest film demonstreaza ca sunt violenti chiar si in limbaj. Sunt surprinsa ca un asemenea film cu o insulta de acest gen poate fi prezentat. Ce s-ar intampla daca un film al unui regizor italian ar contine injuraturi la adresa unui deputat al altei tari?", a spus Mussolini, potrivit NewsIn.

Parlamentarul italian a mai precizat ca a sustinut intotdeauna ca infractorii ar trebui sa ramana in tara lor si ca doar cei care vor sa munceasca sa vina in Italia. "Dupa ce am vizitat Romania, sunt si mai convinsa de faptul ca nu era o tara pregatita sa intre in Uniunea Europeana", a spus Alessandra Mussolini.

L'Arena scrie ca filmul include replici dure si la adresa primarului Veronei, Flavio Tosi. "Filmul frumos al lui Bobby Paunescu incepe dur, cu injurii la adresa lui Tosi si a Alessandrei Mussolini", noteaza jurnalistii italieni.

Filmul "Francesca", cu scenariul si regia semnate de Bobby Paunescu, a fost prezentat pentru public la Venetia, primind aplauze inclusiv atunci cand unul dintre personaje spune despre Alessandra Mussolini ca este "o tipa care uraste toti romanii", scrie Cinecitta.

Tot Cinecitta noteaza ca, in film, italienii sunt definiti ca fiind mancatori de macaroane si seducatori de doi bani, care folosesc muncitorii straini ca pe sclavi, in timp ce romanii sunt toti hoti, tigani, violatori.

Ideea filmului, potrivit lui Bobby Paunescu, a venit dupa uciderea Giovannei Reggiani la Roma, pe 30 octombrie 2007, de romanul Romulus Nicolae Mailat. "Cand s-a intamplat acest lucru oribil, politicienii italieni si romani au facut mari greseli. La nivel personal, am simtit ca trebuie sa fac ceva, deoarece sunt pe jumatate italian, am crescut la Milano. M-am simtit tradat auzind anumite declaratii", a declarat Paunescu, citat de publicatia italiana.

Potrivit Il Messaggero, "Francesca" este o critica dura la adresa rasismului si stereotipurilor, primit cu entuziasm de public la proiectia de la Festivalul de Film de la Venetia.

Dupa premiera venetiana, distribuitorul Domenico Procacci a anuntat ca a decis sa cumpere filmul, considerand ca versiunea pentru salile de cinema italiene nu ar trebui modificata.

"Atitudinea italienilor fata de imigranti, ilegali sau comunitari, e din ce in ce mai dura si duce la comportament irational. In privinta replicilor din film, acestea nu reprezinta un manifest, ci doar opinia unui personaj", considera Procacci.

Distribuitorul italian a mai precizat ca filmul va rula in cinematografele italiene de la jumatatea lunii octombrie. Protagonista filmului este Monica Barladeanu, care joaca alaturi de Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru si Gabriel Spahiu.

Filmul prezinta povestea unei tinere educatoare, nerabdatoare sa emigreze in Italia. Pelicula a fost realizat Mandragora Film, casa de productie a regizorului Cristi Puiu.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.