Debutul anului scolar se anunta exploziv in Italia, in conditiile in care peste 25.000 de directori si profesori nu au inca posturi, cu mai putin de doua saptamani inainte de inceperea cursurilor, iar in tara au loc manifestatii de protest, adesea luand forme inedite.
La Roma, cinci profesori cu contract temporar de munca au improvizat marti un strip-tease in fata unui liceu din capitala pentru a protesta in lenjerie intima fata de incertitudinea statutului lor, relateaza AFP.

Aproape 42.000 de posturi de cadre didactice dintr-un total de 800.000 si 15.000 de slujbe tehnice si administrative din invatamant vor fi desfiintate odata cu inceperea anului scolar, intre 14 si 21 septembrie.

Potrivit primelor estimari, care iau in calcul si pensionarile, in jur de 8.000 de profesori si directori titulari vor ramane fara posturi, precum si 18.000 de profesori care lucreaza pe baza de contract temporar.

Daca dupa inceperea anului scolar rearanjarea posturilor ar putea permite profesorilor titlulari sa primeasca o slujba de ultim moment, in cazul celor care lucreaza pe baza de contracte temporare vor putea fi propuse numai supliniri, iar majoritatea se vor afla, de fapt, in somaj.
"Pentru ministrul educatiei, scoala nu este un bun public fundamental, ci un ansamblu de cheltuieli care trebuie reduse pentru a se incadra in buget", ii reproseaza Mimmo Pantaleo, secretar al sindicatului national FLC-CGIL.

"Cunostintele vor fi, deci, mai sarace si mai putin diversificate, numarul elevilor pe clasa va fi in continuare mai ridicat, iar finantarea pentru echiparea scolilor redusa", a conchis liderul sindical, conform NewsIn.

Aceste reduceri de posturi corespund aplicarii unui decret promulgat in martie - in pofida unei ferme impotriviri a studentilor, a parintilor si a strangii - care prevede o reducere a cheltuielilor cu educatia publica italiana cu 8 miliarde de euro in trei ani.

La Palermo, in sudul tarii, opt cadre didactice si angajati pe baza de contract termporar au intrat de mai multe zile in greva foamei in fata sediului Inspectoratului scolar al orasului. Unul dintre grevisti a fost dus miercuri la urgenta dupa ce i s-a facut rau.

In apropiere de Napoli, tot in sud, sase suplinitori au ocupat de sambata acoperisul Inspectoratului provinciei Benevento pentru a protesta fata de suprimarea a 500 de posturi in provincie.

Ministrul educatiei, Mariastella Gelmini, a spus ca le va da protestatarilor un raspuns cat mai repede posibil si a promis ca ii va primi joi pe sindicalisti.

Suplinitorii, care asteapta sa se titularizeze pe un post cateodata mai bine de zece ani, erau la inceputul anului scolar 2008 in jur de 131.000.

Un alt motiv de nemultumire pentru sindicate este o reforma referitoare la viitorii profesori al caror numar va fi calculat anual pe baza posturilor disponibile. De asemenea, vor fi modificate criteriile de recrutare, cerandu-se patru in loc de cinci ani de studii pentru a preda la ciclul primar si sase ani de studii, dintre care un stagiu practic de un an, pentru ciclul secundar.

Numarul elevilor inscrisi in anul scolar 2009 ar urma sa fie aproape echivalent cu cel din anul 2008, adica aproape 6.778.000 de elevi inscrisi la gradinite, scoli primare si secundare, potrivit cifrelor ministerului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.