Pe 4 iulie, fiecare american sarbatoreste Declaratia de Independenta, Ziua Nationala a SUA. Adoptata la 4 iulie 1776, Declaratia de Independenta a constituit actul de nastere al natiunii americane si un enunt al filosofiei libertatilor individuale.

Insarcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA la Bucuresti, Thomas Delare, afirma ca 4 iulie este o adevarata sarbatoare a democratiei si libertatii.

Cuvinte de lauda

"Asa cum patriotii americani au stabilit democratia in 1776, prin semnarea Declaratiei de Independenta, poporul roman a restabilit aici, in 1989, guvernarea democratica", sustine Delare. "In cei 15 ani care au trecut de atunci, institutiile democratice din Romania au devenit mai puternice, presa este mai activa, societatea civila din ce in ce mai energica, iar cetatenii sint din ce in ce mai implicati, solicitind transparenta si reactii de la guvernanti", a adaugat el. Mai mult, Delare considera ca Romania s-a alaturat SUA in raspindirea idealurilor democratiei.

Un colos contemporan

Cu o suprafata totala de 9.631.418 kilometri patrati, Statele Unite se claseaza pe pozitia a treia a celor mai intinse tari, dupa Rusia si Canada. Cei 295.734.134 de locuitori - potrivit "CIA - The World Factbook" - plaseaza SUA pe aceeasi pozitie si in topul populatiei la nivel global, dupa China si India. Conform aceleiasi surse, SUA au cea mai puternica si tehnologizata economie din lume, cu un produs intern brut pe cap de locuitor, ajustat cu paritatea puterii de cumparare, de 40.100 de dolari. De asemenea, americanii dispun de cea mai tehnologizata forta militara.

Conform site-ului "Romani din diaspora", datele statistice ale recensamintelor din SUA arata ca aproape 400.000 de cetateni americani se declara de origine romana, plasind comunitatea romana pe locul al 20-lea, ca marime, in rindul celor 71 de grupuri etnice de origine europeana recunoscute oficial. Numarul romanilor din SUA este insa mult mai mare, deoarece multi dintre ei nu isi declara originea, iar altii nu au dobindit inca cetatenia americana.

Teama de atentate

La fel ca in anii precedenti, de teama unor posibile acte teroriste, administratia de la Washington a adoptat, de 4 iulie, masuri speciale de securitate, pentru a proteja obiectivele americane din intreaga lume.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.