CIA refuza sa publice noi documente despre programul de interogare si detentie in strainatate a persoanelor suspectate de terorism, motivand ca publicarea lor ar aduce atingere securitatii nationale.
In documente ale justitiei, Wendy Hilton, care se ocupa in CIA de declasificarea documentelor clasate secret de aparare, explica judecatorului federal din New York Alvin Hellerstein ca refuza sa autorizeze publicarea unor anumite documente, in pofida unei decizii a justitiei care o obliga sa faca acest lucru, relateaza AFP.

Conform NewsIn, unele dintre documente, ce descriu activitati antiterorism ale CIA in strainatate dupa 11 septembrie, au fost publicate saptamana trecuta, gratie unei decizii a justitiei, obtinuta de ACLU, organizatie pentru apararea libertatilor civile. Ar urma acum seria doi.

Potrivit lui Hilton, la modul general "documentele respective contin informatii ce implica activitati, surse, metode si diverse alte informatii. Exista motive sa credem ca publicarea lor ar aduce atingere serioasa securitatii nationale". Ea a precizat ca documentele contin informatii despre "capturarea, detentia si interogarea teroristilor cunoscuti sau suspectati", precum si locul in care se afla inchisori secrete CIA in strainatate.

Programul secret de transpotare, plasare in detentie si interogare in strainatate de catre CIA a fost oprit de Barack Obama la preluarea puterii, in ianuarie. Numeroase detalii despre aceste practici sunt cunoscute deja, dar Hilton a spus ca dezvaluirea altora "ar compromite eficienta interogatoriilor actuale sau a celor viitoare si ar permite organizatiilor teroriste sa-si pregateasca trupele pentru noi metode de interogare".

Ea a precizat ca, in plus, cooperarea guvernelor straine in activitatile CIA risca sa fie compromisa. De asemenea, divulgarea continutului discutiilor dintre responsabili ai executivului inainte de luarea unei decizii i-ar putea descuraja pe acestia sa aiba discutii sincere si deschise.
"CIA are o politica de transparenta pe care nu o poate egala nicio alta agentie de informatii. Avem in curs diverse programe declasificate de zeci de milioane de pagini", a declarat un purtator de cuvant al CIA.

CIA isi ameninta detinutii cu moartea si agresarea sexuala a rudelor lor

Fumatul pasiv, printre tehnicile de "tortura" ale CIA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.