Relatiile dintre Comisia Europeana si Roma s-au deteriorat in legatura cu respingerea de catre Italia a imigrantilor clandestini din Mediterana, dupa criticile foarte dure ale premierului Silvio Berlusconi, care a promis ca va bloca "functionarea" Uniunii Europene.
Marti, Berlusconi, un critic obisnuit al Bruxellesului, a lansat un nou atac la adresa Comisiei Europene. Motivul: lamuririle solicitate de unul dintre purtatorii de cuvant de la Bruxelles in legatura cu respingerea, duminica, de catre autoritatile italiene a unui vas incarcat cu 75 de clandestini, care a fost trimis inapoi spre Libia, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Bruxellesul se arata ingrijorat in privinta riscului de a-i vedea pe refugiatii vulnerabili, care au motive intemeiate pentru a cere azil in Europa, respinsi fara ca acestia sa se poata folosi de drepturile lor.

Furios pe amestecul Comisiei intr-un dosar care i-a adus cu regularitate critici din partea opozitiei italiene, Berlusconi a amenintat ca "va bloca functionarea UE", adica va cere "demisia comisarului" care nu isi controleaza purtatorul de cuvant. Raspunsul a venit miercuri de la principalul comisar in cauza, francezul Jacques Barrot, insarcinat cu problemele de imigratie. "Ne-am facut datoria (...) Nu merita osteneala sa ne pierdem vremea cu comentarii care nu au continut", a declarat Barrot presei.

"Cand este vorba despre probleme care afecteaza un stat membru al Uniunii Europene, ca Italia sau alta tara, noi trebuie sa cerem cateva explicatii", a adaugat el. "Am facut exact acelasi lucru la inceputul verii", in special in ceea ce priveste maniera in care autoritatile italiene au inteles sa raspunda la dreptul lor la azil si "asteptam acum" raspunsurile, a mai afirmat el. Bruxelles-ul a cerut aceste explicatii in luna iulie. Pe fond, Barrot are rezerve in privinta liniei dure adoptate de guvernul Berlusconi in privinta imigratiei clandestine. "Ca exista o respingere a imigrantilor clandestini nu reprezinta o problema, dar printre acestia se pot afla oameni care pot depune o cerere de azil, aici se afla problema", a explicat el.

La randul sau, Italia se plange frecvent de lipsa de solidaritate a partenerilor europeni in fata afluxului spre coastele sale a refugiatilor care vin de pe coastele nord-africane. "Pana acum, Europa ne-a lasat singuri. In privinta imigratiei, este in intarziere", s-a plans ministrul italian al afacerilor europene, Andrea Rochi, intr-un interviu publicat miercuri, denuntand "egoismul" anumitor tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.