Festivalul de Film de la Venetia isi deschide astazi cea de-a 66-a editie, cu proiectia peliculei "Baaria" de Giuseppe Tornatore, intr-o atmosfera marcata de tensiunile dintre lumea cinematografiei italiene si guvernul condus de Berlusconi, care a decis sa reduca drastic finantarile publice.
Producatorii si regizorii de film au luat in calcul inclusiv boicotarea festivalului venetian. "Am cunoscut intotdeauna manifestari de acest gen", a spus directorul festivalului, Marco Müller, citat de presa de specialitate, incercand sa atenueze efectele deciziei lui Berlusconi, desi este obligat sa organizeze evenimetul cu un buget mult redus si cu un Palat al cinema-ului in santier, potrivit NewsIn.

"Intr-un fel sau altul, vom reusi sa ne facem intelesi. Nu avem nimic contra festivalului de la Venetia, dar cautam sa atragem atentia", avertizeaza realizatorul Mimmo Calopresti. Legea finantelor pentru anul viitor prevede o suma de 200 de milioane de euro pentru FUS (Fondurile unice ale spectacolului, care distribuie subventii pentru institutiile din industria dansului, teatrul si cinematografiei). "Situatia este intr-adevar dramatica. De la inceputul anului, comisiile insarcinate sa ditribuie subventiile nu au deblocat nici un singur euro. Cateva filme care au primit un sprijin de la stat au inceput filmarile, fara sa stie daca le pot termina", a declarat scenaristul Andrea Purgatori, unul dintre purtatorii de cuvant ai protestatarilor.

In fata mobilizarii din cinematografie, 60 de milioane de euro au fost deblocate din fonduri destinate calamitatilor naturale. "Productia italiana filmeaza 70 de filme pe an, dar foarte putine ajung in salile de cinematograf", spune Caloprest, amintind ca 50% dintre salile de cinema din peninsula au fost inchide in ultimii ani. In aceste conditii, producatorul pelicule "Baaria" nu se afla in sala, in seara de deschidere a festivalului venetian de film.

In cadrul competitiei oficiale a festivalului vor fi prezentate, in premiera, 23 de lung-metraje,selectate in urma vizionarii a peste 4.000 de pelicule. Filmul "Baaria", regizat de italianul Giuseppe Tornatore, va deschide editia de anul acesta a competitiei oficiale. Pelicula, cu Monica Belluci, Michele Placido, Francesco Scianna si Margareth Made in distributie, este o drama epica, a carei actiune are loc in satul natal al regizorului din Silicia.

Ultimul documentar al lui Michael Moore, centrat pe criza economica, participa si el in comptitia pentru Leul de Aur, alaturi de "El mosafer", pelicula regizata de Ahmed Maher, fost ministru al culturii in Egipt, care il are in distributie pe legendarul actor egiptean Omar Sharif. Prima opera cinematografica a creatorului de moda Tom Ford, "A Single Man", ecranizarea unui roman de Christopher Isherwood, va concura la Festival, alaturi de "Bad Lieutenant: Port of Caall New Orleans", filmul regizat de Werner Herzog, cu Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer si Michael Shannon in distributie.

Filmul "Francesca" regizat de Bobby Paunescu, cu Monica Barladeanu in distributie, va deschide sectiunea Orizzonti.

Cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Venetia se va desfasura intre 2-12 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.