UE, care are cel putin 46.000 de cazuri confirmate de gripa porcina, nu va mai publica bilanturi zilnice cu privire la aceasta situatie, pentru ca datele nu mai sunt semnificative in aceasta faza a pandemiei, relateaza AFP
"Nu vom mai anunta cazurile confirmate", a anuntat ieri, in PE, Zsuzsanna Jakab, directoarea Centrului european pentru prevenirea si controlul bolilor. "Tarile cu cele mai multe cazuri au incetat pur si simplu sa le mai numere in UE", sfatuind in multe cazuri pacientii cu simptome gripale sa ramana in casa, a adaugat aceasta, citeaza NewsIn.

"Numarul de 104 morti in Europa reflecta, de asemenea, doar o proportie a cazurilor. Trebuie sa studeim nivelul exact de mortalitate, pentru a avea o viziune corecta despre ceea ce se intampla", a explicat directoarea.

Centrul, operational din mai 2005, centralizeaza informatiile la nivel european pe tema bolilor infectioase si emite avize stiintifice cu privire la riscuri. "Sunt de acord cu directoarea OMS. Este o pandemie moderata, dar nu una fara pericol", a comentat Jakab.

"Boala este benigna, nu cu mult mai grava decat gripa sezoniera obisnuita", a subliniat ea. "Boala afecteaza in prezent 1% din populatia UE. In toamna, proportia ar putea ajunge la 30%, daca virusul nu devine mai virulent", a subliniat aceasta.

Zsuzsanna Jakab a mai precizat faptul ca testele clinice pentru vaccin se vor incheia cel mai devreme la inceputul lunii octombrie. Urmeaza ca vaccinul sa primeasca autorizatia de intrare pe piata "la sfarsitul lui octombrie", fiind produs in masa, numai pentru adultii in stare buna de sanatate sau pentru cei cu probleme medicale cronice.

Numai ulterior vor incepe testele clinice pentru copii si femile insarcinate, vaccinarea lor fiind, deci, amanata, a explicat oficialul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.