Romania va desemna un nou ambasador la Chisinau dupa ce relatiile cu R. Moldova vor reintra in normalitate, a spus Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, asigurand ca tara noastra nu a respins niciodata ideea semnarii de acorduri bilaterale cu R. Moldova.
"In primul rand, ma gandesc la reluarea relatiilor cu Republica Moldova pe un palier de normalitate. Primul gest va fi acela ca, in dialog si cooperare cu colegii de la Chisinau, sa desemnam un nou ambasador", a explicat seful diplomatiei in cadrul unei declaratii de presa ce a urmat deschiderii Reuniuinii anuale a diplomatilor romani.

Intrebat care va fi pozitia Romaniei fata de insistentele partii moldovene de a semna acordul politic de paza si tratatul privind frontiera de stat, doua documente controversate, care au minat timp de multi ani relatiile dintre cele doua state, Diaconescu a manifestat o anumita deschidere in acest sens, comenteaza NewsIn.

"Romania niciun moment nu a respins ideea semnarii unor acorduri bilaterale, mai ales in cea ce priveste reglementarea circulatiei intre cele doua tari. Nu am respins niciun fel de document juridic bilateral care sa aduca un plus unei relatii extrem de bune si care sa promoveze stabilitatea si securitatea regionala", a declarat Diaconescu.

El spera ca Guvernul de la Chisinau sa negocieze si sa inteleaga si interesele Romaniei.

In declaratia de presa, Diaconescu a asigurat ca Romania, ca stat membru UE, “va insista in continuare pentru o mai mare implicare a Uniunii in R. Moldova, avand in vedere perioada economica dificila actuala, prin acordarea de asistenta financiara europeana”.

Astfel, ea va sustine fara rezerve apropierea ei de Uniunea Europeana, prin valorificarea Parteneriatului Estic si a Politicii Europene de Vecinatate.

In ceea ce priveste ridicarea vizelor pentru romani, ministrul a precizat ca acest lucru este, in primul rand, o solicitarea a Uniunii, adica un “reper european” fara de care nu se vor putea judeca optiunile europene ale Guvernului de la Chisinau. Din acest punct de vedere, un astfel de gest nu poate lipsi.

“In pofida unor tensiuni induse artificial in relatia cu Republica Moldova, politica Romaniei, de cooperare si de sprijin pentru integrarea europeana a acestei tari, ramane neschimbata. Evolutiile politice din ultimele zile de la Chisinau indica progrese semnificative pentru stabilizarea democratica de care cetatenii Republicii Moldova au atata nevoie”, a punctat Diaconescu inca de la inceputul discursului sau, potrivit unui comunicat de presa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.