Presedintele Senatului, Mircea Geoana, le-a spus marti diplomatilor, la Reuniunea anuala a diplomatiei romanesti, ca asteapta mai mult de la ei, sa iasa "dintr-o stare de amorteala", de "confort", motivand ca "vremea comoditatii a trecut".
"Vom asigura resursele, dragii mei colegi, pentru a va face datoria fata de tara. Dar aveti si dumneavoastra o datorie fata de tara, sa iesiti in anumite zone dintr-o stare de amorteala, uneori dintr-o stare de confort si uneori dintr-o senzatie ca le stim pe toate. Nu le stim pe toate, tot timpul trebuie sa invatam (...) Astept mai mult de la voi", le-a transmis Geoana diplomatilor adunati la Cercul Militar, potrivit NewsIn.

Presedintele PSD le-a precizat fostilor colegi: "de obicei va spuneam cuvinte mai protocolare". "Azi am ales sa fiu putin mai direct pentru ca vremea comoditatii a trecut. Faptul ca suntem membri in UE si NATO nu este suficient ca Romania sa devina o tara moderna si prospera. Romania are azi nevoie de un nou proiect national si fac un apel la dumneavoastra sa fiti in avangarda acestui efort national", a sustinut Geoana.

Geoana vrea un mecanism transpartinic in privinta functionarii diplomatiei si a politicii externe

Geoana a mai spus ca politica externa nu este a unui partid sau a unui presedinte, fapt pentru care trebuie gandit "un alt mecanism de lucru" pentru formularea si atingerea obviectivelor nationale de politica externa.

"Trebuie sa gandim un alt mecanism de lucru in Romania cu privire la formularea si punerea in practica a obviectivelor nationale de politica externa. Prea multa vrajba, prea mult concurs de frumusete intre lideri politici si cred ca va trebui sa stabilim un nou mecanism transpartinic si transinstitutional care sa ne permita sa luam decizii si sa urmarim directiile mari de politica externa. Trebuie implicata si opozitia, indiferent cum se numeste ea, trebuie invitati in mod permanent fostii sefi de stat, indiferent de disputele care au existat de-a lungul campaniilor electorale, fostii prim-ministri, fostii ministri ai apararii si de externe", le-a explicat Geoana diplomatilor reuniti la Cercul Militar.

El a mai precizat ca politica externa "nu este a unui partid sau a unui presedinte", iar acesta din urma nu este cel care decide in acest plan, ci reprezinta Romania in plan extern si trebuie sa fie partener cu Guvernul. " Intr-un astfel de mecanism, geloziile nu-si au locul, interesul national trebuie sa primeze (...) Si, poate, si o regandire institutionala inclusiv la nivelul CSAT va trebui gandita pentru anii urmatori pentru a permite extinderea acestui mecanism catre alti actori, fie de o maniera consultativa, fie de o maniera formalizata", a mai sustinut Geoana.
Liderul PSD a prezentat, cu titlu de "sugestii", o serie de zece puncte esentiale pentru viitorul diplomatiei romanesti. Geoana a sustinut in primul rand ideea "fructificarii depline a pozitiei Romaniei in UE si in NATO", atat pentru ridicarea ratei de absortie a fondurilor europene, "eliminarea mecanismului de cooperare si verificare pana la finalul anului", cat si pentru obtinerea unui comisar european cu un portofoliu "important".

De asemenea, liderul PSD a amintit de p regatirea perspectivei financiare 2013 – 2020, unde "au inceput deja negocierile in forta", integrarea in zona Schengen si in spatiul monedei euro. " Stabilirea unor aliante cu geometrie variabila in Europa. Nu stim sa ne aparam inca interesul in Europa. Este un joc complex, este cea mai complexa masinarie de negociere multipla pe diverse planuri in acelasi timp pe care a inventat-o istoria omenirii", a mai spus Geoana.

Presedintele PSD a sustinut si ideea unui "lobby national indiferent de cum se numeste respectivul roman sau romanca, indiferent de ce pedigree politic are sau a avut, pentru a ocupa pozitii influente in plan european si in plan international". De asemenea, el a propus fructificarea " parteneriatelor strategice existente ale Romaniei" si in ceea ce priveste dimensiunea economica, stiintifica, tehnologica, universitara. Un al punct sustinut de Geoana priveste relansarea relatiilor cu vecinii, despre care a spus ca "e ste anormal si contraproductiv ca Romania sa aiba relatii reci si aproape ostile cu un numar important de vecini directi sau indirecti", enumerand intre aceste tari Republica Moldova, Ucraina, Federatia Rusa.

El a mai spus ca tara nostra trebuie sa stranga relatiile cu cele patru " mari state emergente care reconfigureaza echilibrul global". "Ne place sau nu ne place aceasta este o realiate in timp ce criza aceasta accelereaza procesul respectiv", a spus Geoana referindu-se la China, Rusia, India si Brazilia. " Recastigarea influentei in zonele traditionale si castigarea de noi piete, introduceti cuvantul piata de desfacere pentru produsele romanesti in jargonul vostru diplomatic. Nu sunt relatii bilaterale, sunt piete de desfacere. Extinderea parteneriatelor strategice cu tari influente din Orientul Mijlociu, Israelul este pregatit pentru un parteneriat strategic cu Romania, tarile arabe moderate trebuiesc introduse intr-o astfel de logica, deschiderea catre zona Golfului, catre continentul African", a mai sustinut Geoana.

Presedintele Senatului a reiterat si "problema coridorului median care leaga Asia Centrala de Europa". "Este zona in care se duce cea mai intensa lupta de influenta intre marile puteri contemporane. Interesul Romaniei este ca acest coridor care pleaca din China si ajunge in Marea Neagra catre poarta europeana pe care Romania o reprezinta prin Dunare si prin coridoarele transeuropene sa devina un coridor de colaborare, si nu de competitie geopolitica. Cat va ramane competitie geopolitica, acest coridor va ramane blocat", a mai explicat Geoana.
El a mai amintit de relatiile cu " elitele din diaspora" si a sustinut ca "serviciul diplomatic romanesc si statul roman sa asigure conditii decente pentru milioanele de romani care muncesc si traiesc in strainatate". "Asa cum am avut un exod al elitelor romanesti si al tinerilor romani catre Occident, probabil ca vom avea un contraexod daca criza economica in vest va continua si daca conditiile romanesti vor permite revenirea acestor milioane de romani catre tara", a mai declarat Geoana.

De asemenea, el a sustinut construirea "partii de soft-power a diplomatiei". "Romania astazi nu are astfel de instrumente la dispozitie si diplomatia romaneasca trebuie sa solicite astfel de instrumente din partea statului roman. Un profil discret de negociere pe teme sensibile trebuie sa redevina pe diplomatii romani un subiect de subtilitate si nu neaparat la lumina reflectoarelor (...) Reputatia si influenta se cladesc de multe ori tacut si in umbra, trebuie sa reinvatam sa fim mai modesti si mai practici din punct de vedere al influentei noastre in strainatate", a spus liderul PSD.





Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.