Viitorul premier nipon, Yukio Hatoyama, a dat asigurari luni ca nu este antiamerican si ca viziunea sa privind o viitoare comunitate asiatica, dupa modelul Uniunii Europene, nu exclude Statele Unite, relateaza AFP.
Hatoyama, care a obtinut o victorie istorica la alegerile legislative de duminica, a comentat un articol pe care l-a publicat saptamana trecuta in New York Times. In articol, liderul Partidului Democrat Japonez (PDJ) s-a dedat unui atac in toata regula la adresa capitalismului american. "Era globalizarii sub conducere americana se apropie de sfarsit si ne indreptam catre o era multipolara, rezultat al esecului razboiului din Irak si al crizei financiare", a scris viitorul premier al Japoniei in articolul respectiv. "Regiunea Asiei de Est, care arata o vitalitate in crestere, trebuie sa fie recunoscuta ca sfera de existenta naturala a Japoniei", a declarat Hatoyama.

Articolul "nu avea intentia de a afisa conceptii antiamericane", a explicat luni viitorul premier intr-o conferinta de presa.

Liderul PDJ a spus ca viitorul sau guvern se va stradui sa promoveze, pe termen lung, ideea unei comunitati asiatice modelate dupa cea a Uniunii Europene, care sa aiba moneda unica. Insa "ideea unei comunitati a Asiei de Est nu inseamna excluderea Statelor Unite", a tinut el sa precizeze.

"Pe fondul relatiei Japonia-Statele Unite, nu este o idee rea sa visam la crearea unei comunitati politice pasnice, cu caracter economic", a spus Hatoyama.

El a anuntat ca a vorbit la telefon cu ambasadorul american la Tokyo, John Roos. "I-am cerut sa-i spuna presedintelui Obama ca vom depune eforturi pentru dezvoltarea relatiilor dintre Japonia si SUA", a precizat liderul PDJ. Hatoyama a mai spus ca a vorbit la telefon si cu presedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, iar in cursul unei convorbiri telefonice avute cu premierul austrialia Kevin Rudd, acesta i-a propus sa-si spuna reciproc pe numele mic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.