"De ce trebuie ca noi, soldatii, sa cautam resturi de metal si sticla antiglont ca sa ne imbunatatim blindajul autovehiculelor?". Aceasta intrebare a unui soldat din Garda Nationala a starnit mai multe aplauze din partea celor 2.300 de militari americani, care au primit vizita lui Donald Rumsfeld in Kuweit, decat orice replici ale ministrului. Rumsfeld, de regula foarte degajat in timpul intalnirilor cu soldatii, a fost pus in incurcatura de avalansa de intrebari privind insuficienta autovehiculelor blindate din Irak. Secretarul Apararii nu a putut decat sa explice ca "nu e o problema de bani", ci de "capacitate de productie". La insistentele audientei, a parut de-a dreptul iritat, spunand : "Trebuie sa mergeti la razboi cu armata pe care o aveti, nu cu cea pe care o vreti". Nemultumirea soldatilor din Golf este legata de ritmul lent in care vehiculele Humvee vechi sunt inlocuite cu variante blindate. Militarii pun numarul mare de victime ucise de bombe artizanale si rafale de mitraliera pe seama blindajului insuficient. Si lipsurile din aprovizionare si calitatea mai proasta a echipamentelor de care dispun trupele din Garda Nationala fata de fortele regulate au fost negate cu incapatanare de Rumsfeld. Un senator democrat a profitat de incidentul din Kuweit pentru a-i aminti lui Rumsfeld ca a depasit termenul limita autoimpus (31 august 2004), pentru distribuirea de vehicule blindate pentru toate trupele din Golf. Un analist militar, citat de CNN, a afirmat ca estimarile initiale au fost nerealiste, in Irak fiind necesare nu doar 800, cat se preconizase, ci 6.000 de blindate. Politica de prelungire a misiunilor pentru soldatii ale caror contracte expira, impotriva vointei lor, a fost de asemenea criticata de trupele din Kuweit, care nu s-au sfiit sa o numeasca "recrutare fortata".

Concret, militarii care isi incheie angajamentele ca voluntari sunt tinuti in continuare in lupta pentru a mentine "coeziunea unitatilor", afirma Rumsfeld. In total, circa 7.000 de oameni sunt in aceasta situatie, dar secretarul Apararii nu a fost in masura sa precizeze cat timp va mai dura aceasta politica, numita oficial "stoparea pierderilor".

Prestatia lui Rumsfeld in Kuweit a starnit multe critici. Senatorul republican John McCain a deplans incalcarea angajamentelor Pentagonului fata de voluntari, calificand-o "un lucru teribil pentru moralul trupelor". Un general in retragere a apreciat ca "orice problema ai mentiona, Rumsfeld o neaga", iar un altul a spus ca "nimeni n-ar trebui sa se mire ca trupele noastre chiar cred ceea ce spun". Un fost oficial al Pentagonului, Robert Andrews, a sintetizat nemultumirea generala fata de Rumsfeld, unul dintre membrii cabinetul Bush pe care multa lume l-ar fi dorit inlocuit: "Acesta e autenticul Rumsfeld. Nu ii ia de sus numai pe tipii astia (soldatii din Kuweit - n.r.). Asa vorbeste el si cu ofiterii superiori".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.