Senatul american a decis ca proiectul unei noi bombe nucleare, capabila sa distruga constructiile subterane fortificate, trebuie sa primeasca finantare, in ciuda eforturilor democratilor de a-l trece pe linie moarta. Ministerul american al Energiei primeste din toamna patru milioane de dolari pentru studiile dedicate noii arme atomice. Ca urmare, este de asteptat ca Pentagonul sa primeasca la randul sau cei 4,5 milioane de dolari ceruti de administratia Bush in cadrul aceluiasi proiect.

Democratii au argumentat fara succes ca demersul SUA de a dezvolta o noua clasa de arme nucleare va fi un semnal periculos si ca alte tari vor lua in considerare construirea de arsenale proprii. Senatorul democrat de Massachusetts, Edward Kennedy, a subliniat si ca America nu va avea nici o autoritate morala sa ceara altor tari sa renunte la programele lor nucleare, atata timp cat SUA dezvolta o noua generatie de arme atomice.

Democratii au prezentat si opinia oamenilor de stiinta, care sustin ca, daca va fi folosita, noua bomba nucleara nu va putea niciodata sa loveasca suficient de adanc astfel incat sa fie evitata eliberarea de radiatii ucigatoare in mediul inconjurator. Argumentul forte adus de Pentagon in favoarea noii arme este estimarea potrivit careia 70 de tari isi ascund in buncare construite la mare adancime diverse instalatii militare, inclusiv arme de distrugere in masa sau centre de comanda si control, pentru a le proteja de eventuale bombardamente aeriene.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.